+ Предложи новина
01.07.2016

Всички балкански страни ни изпреварват по учителски заплати

Всички балкански страни ни изпреварват по учителски заплати

  Горещата тема в образованието от последните седмици са учителските заплати. След като ресорният министър Меглена Кунева и синдикалистът Янка Такева отправиха внушението, че заплатите на преподавателите ще се увеличат с 10%, в последствие стана ясно, че такива разчети не са правени, и нито премиерът Борисов, нито финансовият министър Горанов знаят за плановете на МОН. Всички обаче обещаха да положат усилия да намерят решение на проблема. А проблемът с учителските заплати у нас е изключително сериозен. Заради ниското заплащане масово младите образовани българи не искат да стават учители, което изправя сектора пред криза. Огромен процент от преподавателите в страната са в предпенсионна възраст. В МОН са наясно, че трябва да предприемат ход по отношение на заплатите, ако искат да привлекат млади учители. Дори държава и министерство да си подадат ръка в общото усилие за повишаване на учителските възнаграждения обаче, ситуацията у нас остава далеч по-притеснителна в сравнение с положението в останалите европейски държави. По статистика именно учителите в България са най-зле платените в Европа със средна годишна заплта от 4970 евро. Основното минимално заплащане е 3252 евро.

 Възнаграждението на един учител зависи от стажа, допълнителната квалификация, работата с деца със специални потребности, участието в извънкласни дейности, извънредния труд и др. В други страни обаче заплащането може да бъде увеличавано и по други критерии. Във Великобритания например учителите получават увеличение на заплатата при констатиране на добро представяне по отношение на методите на обучение. В Чехия, Унгария, Румъния, Австрия и Полша пък преподавателите могат да станат по-високо платени при добри резултати на учениците си.

 Най-добре платените учители в Европа са тези в Люксембург и Лихтенщайн. В Лихтенщайн те започват със средна годишна заплата от 68 000 - 80 000 евро, в зависимост от това в кой курс преподават, достигайки в последствие максимума от 131 000 евро. В Люксембург средната годишна учителска заплата е 100 000 евро.

 Всички балкански страни изпреварват България по отношение на учителските заплати, дори тези, които не са членове на ЕС.

 В Гърция минималната годишна учителска заплата е 13 104 евро, а максималната - 24 756 евро. В Кипър възнаграждението варира от 23 885 евро до 58 107 евро. В Хърватия - от 8998 евро до 15 182 евро, в Турция - от 12 875 евро до 13 885 евро, в Сърбия - от 4498 евро до 6734 евро, в Босна и Херцеговина - от 7083 евро до 11 927 евро, а в Македония - от 5417 евро до 8120 евро.

 България изпреварва много държави по показател "прослужено време", нужно, за да се достигне максималната заплата в сектора. Докато за страни като Великобритания, Полша, Германия, Ливта, Дания и др. този период е 10 - 15 години, на българските учители им е необходим стаж от 25 - 30 години, за да достигнат до максималната работна заплата. България се намира на челните места и в класацията по натовареност на учителите.

 Съотношението брой ученици на един учител варира много в различните европейски държави, започвайки от по-малко от 10 ученици на 1 учител в Латвия, Швеция, Италия и Литва, до над 25 ученици на 1 учител в Малта, Австрия, Испания и България. България е четвъртата държава в Европа с най-голямо съотношение ученици - учител, като на един преподавател в горен курс се падат почти 30 ученици.

 България е лидер в ЕС и по процент на жените учители. В долен курс те са 90% от всички преподаватели, а в горен дори над 90%. По този показател конкуренция на България са единствено Литва, Латвия и Италия. България не стои добре и по друг показател - у нас учителската заплата е далеч от БВП на глава от населението. Тя представлява 59.1% от БВП, докато в други държави е от порядъка на 80 - 90%, а в някои и значително го изпреварва. Въпреки ниските заплати обаче, над 90% от учителите в България харесват работата си, сочи проучване на Teaching and Learning International Survey (TALIS). Но едва 20% от тях са на мнение, че професията им получава необходимото обществено признание.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.96 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Плуване за деца в София
Училища София
Уроци по Китайски език в Пловдив
Курсове по Италиански София
Спортни танци Стара Загора
Онлайн уроци по Пиано
Курс по Испански в Русе
Матури Английски
Уроци по Математика Хаджи Димитър
Английски за българи
Говорим Английски Онлайн
Salsa уроци
Уроци по БЕЛ Пловдив
Годишно счетоводно приключване
Курсове Счетоводство Бургас
Уроци по Английски език
Курсове по Испански Пловдив
Курсове по Български за чужденци
Уроци по Математика София Дружба
Йога упражнения за отслабване
Упражнения по Английски език за начинаещи
Велико Търново История
Уроци по Английски Младост
Уроци по Музика за 4 клас
Спортни танци за деца София
Фризьорски курс Хасково
Учител по Английски език
Уроци по Гръцки език Стара Загора
Тестове по Немски език
Подготовка по Английски
Частни уроци по Английски Красно село
Курсове за готвачи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ