+ Предложи новина
27.09.2016

Все повече забавачки ще имат стаи за болни деца

Все повече забавачки ще имат стаи за болни деца

 Специална стая за заведени болни деца на детска градина ще има в повечето забавачки. Изискването не е разписано в закона за предучилищното образование, но все повече директори го прилагат заради проблемни деца и родители. "В забавачката често се водят болни деца, те заразяват и други и епидемията плъзва за дни", оплакват се лелки от забавачките. По техните разкази и с препоръката на педиатри и медицински сестри, които работят в градини, на все повече места ще създават подобни стаи. Те са малки и там се отделят деца, които родителите водят болни на градина. Щом такова дете бъде забелязано, че е оставено в забавачката, то веднага се отделя в стаята, докато родителите му го вземат. "Имаме една медицинска сестра в детската градина и два входа, от които сутрин се посрещат деца. Една сутрин сестрата дежури на единия вход, а на следващата на другия. След приема на децата минава през групите, които не е успяла да провери на входа, и когато установи, че има болно дете, то веднага бива отделяно в стаята за болни и връщано на родителите си. По тази причина и отсъствията в градината са малко", обясни леличка от столична забавачка. Въпреки всички мерки, които се взимат, в детските градини продължава да има деца, които се изключват заради системни отсъствия. Те обаче в повечето случаи не са поради заболяване, а тъй като единият от родителите им все пак не работи и детето редовно бива оставяно вкъщи. "При такива деца след 30 системни отсъствия ние просто го изключваме, защото то не е подготвено за училище и е пропуснало много материал, който вкъщи едва ли е успяло да навакса", твърдят учители от столична детска градина.

500 лв. глоба на родителите.

 По-високи глоби за родителите, чиито деца не са записани или не посещават детска градина или училище, приеха депутатите през 2015 г. Санкциите скочиха от досегашните 20 лв. - 100 лв. до 50 лв. - 150 лв. При повторно нарушение вместо 50 лв. - 250 лв. вече се налага глоба в размер на 100 лв. - 500 лв. Между 5000 лв. и 10 000 лв. глоба пък грози всеки собственик на детска градина, която издава документ за завършена предучилищна подготовка, а няма лиценз от МОН. При повторно нарушение санкцията ще скочи двойно. След поправките в закона стана ясно, че средно по 566 хлапета са оставали без детски надбавки всеки месец, защото не са посещавали предучилищна занималня. "Детските се спират в случай, че детето не е посещавало предучилищната група повече от 3 пъти в месеца. Още 5459 деца на възраст между 7 години и 18 години всеки месец са останали без надбавки заради отсъствия от час. Сега социалните спират помощите за месец при 5 неизвинени отсъствия. През 2016 г. пък при 3 поредни месеца спрени помощи детските вече се прекъсват за цялата година.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Начални уроци по Английски
Ащанга Йога
Математика за 7 клас
Да учим Немски онлайн
Пилатес Бургас Изгрев
Уроци по Физика
Индивидуално обучение по Английски език Варна
Курс Компютърна грамотност София
Волейбол деца Плевен
Курсове по Математика за 6 клас
Частна детска градина София цени
Испански за начинаещи
Предлага курсове за Фризьори
Латино танци за начинаещи Варна
Частни уроци по Английски език Пловдив
Уроци по Математика за 7 клас
Курсове по Испански Варна
Уроци по Гръцки език Стара Загора
Как да науча Английски бързо
Школи по Английски език в Люлин
Курс по Италиански онлайн
Танц Салса
Курсове за Масажисти
Салса танцово студио
Интензивен курс по Английски Пловдив
Хип Хоп танци
Сугестопедия Английски София
Курсове по Немски език Пловдив
Уроци по Математика Пловдив
Уроци по Математика Стара Загора
Курсове по Гръцки език Пловдив
Индивидуални уроци по Латино танци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ