+ Предложи новина
29.01.2019

Все повече български студенти избират Русия за безплатно висше образование

Все повече български студенти избират Русия за безплатно висше образование

 Между 220 и 240 български студенти годишно имат възможността да получат безплатно висше образование в Русия, като броят на желаещите да учат там непрекъснато нараства. Това обяви на пресконференция завеждащият отдел „Образование“ в Руския културно-информационен център Константин Пеев, предаде БГНЕС. Пеев представи програмата и условията, по които завършили средно образование, бакалавърска или магистърска степен, както и специалисти, желаещи да повишат квалификацията си, могат да се образоват във Федералната република.

  „В програмата, която съществува от 2013/2014 г. се включват студенти от 140 страни, които се обучават, в която пожелаят специалност – от медицина, химия, инженери, историци до ядрена физика. Над 200 000 чуждестранни студенти се обучават в Русия като с тях общият брой става 5 млн. По програмата RUSSIA.STUDY българските студенти могат да кандидатстват по 650 специалности в около 500 водещи руски ВУЗ-а. Единственото ограничение е, че кандидатите могат да избират между 3 и 6 университета, но не в повече от два във федерален окръг на РФ”, обясни Пеев и добави, че за творческите специалности кандидатите трябва да се явят на събеседване в университета, който ги приема. Той подчерта, че водещият критерий за прием в техен университет е успехът от дипломата и добави, че кандидатстването става през сайта на програмата. Пеев уточни, че обучението е напълно безплатно, като страната осигурява стипендия за новоприетите и общежитие.

  „Програмата дава възможност на кандидатите, които не знаят руски език, да го научат. Те имат време в рамките на 1 година да го усвоят и това отново е напълно безплатно”, подчерта Пеев. „Ние не искаме да изсмукваме мозъците на България. Програмата е една възможност българите да получат образование във водещ университет в Русия и след това да се върнат в родината си и да приложат наученото, с което да съдействат за развитието на икономиката в страната си”, заяви Роберт Шестаков от Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация у нас.

 Стана ясно още, че над 60 000 българи са завършили руски университети, а в момента по програмата се обучават 700 нашенци. Дипломите от руските ВУЗ-ове се признават в повечето страни, сред които са Финландия, Испания, Франция, Кипър, Малта, Индия, Китай. На 11 и 18 февруари водещи руски университети ще представят своите дейности и специалности в София.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Латино танци за деца
Школа по танци Варна
Хот Йога
Частни уроци по Български език Варна
Клубове за Народни танци Пловдив
Курс по Гръцки Варна
Курсове по Народни танци София
Уроци по Математика за 6 клас
Модерен Балет София за възрастни
Уроци по Пиано Велико Търново
Уроци по Италиански
Обучение по Графичен
Професионални курсове София
Школи за Народни танци Варна
Тренировки карате видео
Школа по Английски за деца
Пилатес София
Английски език начинаещи
Уроци по Математика Бургас Изгрев
Курсове по Рисуване Пловдив
Самоучител по Гръцки език download
Народни танци Пловдив за начинаещи
Курсове по Рисуване за деца
Зумба танци в Сливен
Курсове в Пловдив
Курсове Счетоводство Пловдив
Йога инструктор
Английски език за българи
Онлайн курс по Немски
Учител по Математика в Надежда
Курсове по Английски във Варна
Курсове за Маникюр Благоевград
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ