+ Предложи новина
22.11.2016

Все повече българи, завършили висше образование, си намират работа

Все повече българи, завършили висше образование, си намират работа

  Все повече българи, завършили висше образование у нас в последните 3 г., успяват да си намерят работа - от 2012 г. досега делът им се е увеличил с 8% до 87 на сто. По брой на възрастните хора обаче, включени в учене през целия живот, сме предпоследни в ЕС, а по образование на малчуганите в предучилищна възраст оставаме под средното за съюза ниво. Това са част от изводите в годишния обзор на ЕК за 2016 г. за образование и обучение в Европа. Изводите потвърждават и данните от последния рейтинг на висшите училища у нас, който също показа, че реализацията на новозавършилите расте.

 От ЕК изследват лицата между 20 и 34 г., завършили обучението си (общо висше и средно) между 1 и 3 г. преди референтната година, като показател за качеството на обучението в съответната страна и реализацията, което то дава. Докладът на комисията показва, че процентът на заетост на наскоро излезлите от системата на образованието у нас бележи ръст - от 67% през 2012 на 74% през 2015 г. Въпреки това той остава под средните за ЕС нива - 77%. При завършилите висше образование обаче картината е по-добра - заетостта при наскоро дипломиралите се висшисти се е увеличила значително до 87% през 2015 г. и понастоящем надминава средното за ЕС равнище от 81,9%. Според експертите това до голяма степен се дължи на подобряването на перспективите на пазара на труда у нас.

 Въпреки това констатациите на експертите от ЕК са тревожни - според тях все още съществуват "предизвикателства" във връзка с качеството на българското висше образование и неговата съвместимост с европейската система за висше образование. Те се дължат на "методите за преподаване, които изостават от новите тенденции, на слабите научни резултати в някои области, на сложните и неефективни процедури за акредитация и оценяване на университетите, както и на недостатъчната изходяща и на слабата входяща мобилност на студентите", се посочва в доклада.

 Докладът показва, че лицата, завършили висше образование между 30 и 34 г., се увеличават от 26.9% през 2012 на 32.1% през м.г., т.е. сме на път да достигнем целта си през 2020 г. делът им да стане 36 на сто. Въпреки това и по този показател изоставаме от ЕС, където средното ниво на висшистите от 30 до 34 г. е 38.7%.

 По показателя участие на възрастните в процеса на обучение през целия живот сме на предпоследно място в ЕС (след Румъния). Процентът на тези лица се увеличава от 1.7 на 2%, докато в ЕС средните стойности са от порядъка на 10.7%. Делът на малчуганите на 4 и 5 години, обхванати в предучилищно образование, се повишава от 86% през 2012 на 89% през 2015 г., но пак остава под средните нива за ЕС, които се увеличават от 93% на 94%.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Учител по Химия София
Английски за начинаещи online
Зумба София център
Курс Оперативно Счетоводство
Курсове Компютърна грамотност
Клуб по Народни танци
Уроци по Немски език за начинаещи
Компютърна грамотност онлайн
Английски за бебета
История и цивилизация за 5 клас
Уроци Танго
Урок по Рисуване
Курсове по Фотография
Уроци по Италиански език
Олимпиада по История
Частни уроци по Математика София Дружба
Маникюр курсове Фризьорство
Индивидуални уроци по Английски Варна
Пилатес упражнения за отслабване
Графичен Дизайн София
Онлайн уроци по Немски език
Тренировки по Футбол за деца Пловдив
Латиноамерикански танци видове
Тренировки Футбол
Индивидуални уроци по Английски Пловдив
Английски език начинаещи
Курс по Руски език онлайн
Курсове по Италиански Бургас
Кундалини Йога
Упражнения по Английски за деца
Немски език начинаещи
Френски за деца
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ