+ Предложи новина
22.10.2018

Внасяме ученически шкафчетата от Турция, у нас нямало производство

Внасяме ученически шкафчетата от Турция, у нас нямало производство

 16 учебни заведения от област Пловдив кандидатстват за включване във финансирането на шкафчета в класните стаи, където децата да оставят част от учебниците и помагалата и така да се намали товарът на раниците. Процедурата бе задействана, след като Министерски съвет гласува 6 700 000 лева за начинанието, а министър Красимир Вълчев отсече, че трябва да се осигурят шкафчета за всички ученици от 1. до 7. клас.

 Това е втори етап от кампанията, след като през пролетта вече бяха отпуснати 2,9 млн. лева. Тогава обаче парите дойдоха по програма „Осигуряване на ученически шкафчета” - модул от националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” на МОН. От общо 742 кандидатствали училища в цялата страна в първия етап пари получиха 592 учебни заведения, от които 56 в Пловдивска област. Тогава кандидатстването ставаше директно в национална електронна платформа на програмата, като бе препоръчително училището до допълни получената сума със свои средства. Директорите трябваше да изпращат и линк към снимка как изглежда мебелировката, с която ще оборудват класните стаи.

 Тъй като сега парите идват от държавния бюджет, процедурата е различна. Първо Регионалните управления събират справки от директорите колко са учениците от 1. до 7. клас в тяхното учебно заведение. Към цифрата се добавя информация за колко от тях вече са осигурени шкафчета, независимо с какво финансиране, и за колко деца още са необходими. Обобщените заявки по области се изпращат в МОН. След това отпуснатата сума ще бъде разделена пропорционално между участниците от цялата страна, като в регламента е записано, че парите за едно шкафче не може да са под 25 лева. Директорите отново са приканени да дофинансират от школските бюджети.

 Офанзивата е активизирала производителите и училищата са засипани от оферти на мебелни фирми. За качествено дървено шкафче искат около 60 лева, а за 20-25 можем да купим само метално, реагира директор на пловдивско школо. В неговото има малко над 600 деца във възрастовата група, очертана от МОН, за която задължително трябва да се осигурят шкафчета. На школския шеф в конкретното училище обаче му е трудно да накара децата дори да посещават занятия. Такива шкафчета при нас са напълно излишни, защото са други проблемите, обясни той. Няма как да дофинансира от делегирания бюджет и смята, че със задължителното поставяне на шкафчета на места ще се направят излишни разходи с ниско качество на финала и малък ефект.

 В момента на национално ниво се прецизират постъпилите заявки, тъй като има дублажи с предишната кампания и училища, които кандидатствали, а после се оттеглили. Предстои разпределянето на средствата, като парите на одобрените ще бъдат преведени по сметките на училищата и трябва да се изразходват до края на календарната година, след което до края на януари да бъдат отчетени в РУО и МОН.

 Част от парите по инициативата "Шкафче за всеки" ще отидат в Полша и Турция, защото се оказа, че у нас няма производители, които да се включат в изискванията за цена и качество. Повечето доставчици са само посредници. Някои от тях търгуват с мебели, други имат съвсем друга дейност и просто са кандидатствали за поръчките. Оказва се, че голяма част от шкафчетата ще дойдат от Турция. Има и такива, които се сглобяват тук, но с полски материали.

 СУ „Софроний Врачански” в ЖР „Тракия” е едно от пловдивските учебни заведения, които са кандидатствали за финансиране и в двата етапа на кампанията за поставяне на шкафчета в класните стаи. Подава заявка за втората, докато още чака шкафчетата, поръчани с парите от първата.

 През май по националната програма школото поискало средства, за да постави кабинки в 9 класни стаи на ученици от прогимназията. За начален курс вече е осигурила със свои средства. Спрях се на модел с 3 дървени модула, във всеки от които има по 8 шкафчета, описа директорът Пенко Рисков. Материалът е ПДЧ със специално покритие и окантоване. Школският шеф обясни, че не одобрява металните, защото лесно се деформират и стават неизползваеми. Школото инвестирало общо 9400 лева, като 2400 лв. от сумата осигурило от своя бюджет. След като подписало договора през август, превело половината пари и зачакало. Оказало се, че фирмата е наша, но производството става в Турция. Доставката се бави вече 1 месец и шкафчетата още не са поставени в класните стаи. В школото ги чакат всеки момент, за да ги монтират и да се доразплатят. Ако са доволни и ако получат финансиране отново, ще ангажират същия доставчик - за да станат еднакви класните стаи.

 Сега с парите, отпуснати от Министерски съвет, Пенко Рисков иска да оборудва още 12 класни за 302 деца. Така за всички ученици от 1. до 7. клас вече ще има шкафчета. Според разчетите на школото цената на едно е около 30 лева. Няма как да се постигне качество без собствено дофинансиране, категоричен е Рисков. Забавянето на първата доставка даже му направило услуга. В началото на учебната година от полицията позвънили да питат дали ще слага шкафове и предупредили да не са в коридора - заради пожарната безопасност и евентуално блокиране на изходи при нужда от евакуация.

 Доброто намерение се оказа не съвсем проста работа за изпълнение, обобщи Рисков. И добави, че в случая е на място шегата, с която често закача учениците: „Награда!... Така ти се пада!”.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Хата Йога
Фризьорски курсове
Онлайн уроци по Английски език за начинаещи
Олимпиада География
Изучаване на Английски език
Латино танци за начинаещи
Курсове по Немски език Русе
Клуб по Спортни танци София данс
Курсове Английски Варна
Английски език ниво а1
Кик Бокс тренировки София
Уроци по Рисуване
Руски език за начинаещи online
Школа за Индийски танци
Уроци по Български език Пловдив
Уроци по Гръцки език Пловдив
Матура по География
Бизнес кореспонденция на Английски
Курс по Италиански език Варна
Народни танци за деца в Бургас
Шри Шри Йога
Курсове Английски Бургас
Тест по Руски език
Индивидуално обучение по Английски език в София
Лесен Английски език
Тест Английски език
Уроци по Италиански online
Индивидуални уроци по Класическа Китара
Курсове Математика 4 клас
Зумба София
Народни танци Пловдив жк Тракия
Кик Бокс тренировки
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ