+ Предложи новина
08.05.2019

Включването на ромите в образованието остава предизвикателство пред стрaната ни

Включването на ромите в образованието остава предизвикателство пред стрaната ни

 Едва с 1.5% да се увеличи делът на децата от уязвимите групи, обхванати в предучилищно образование - тази повече от скромна цел си поставя България в плана за действие за 2019 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот (2014-2020), който е представен за обществено обсъждане до 20 май. Както подобава на подобни документи, и този изобилства от мерки и дейности, които влизат в задълженията на държавата, а за огромна част от тях се разчита традиционно на европейско финансиране. В последните години делът на малчуганите у нас, посещаващи детска градина, се увеличаваше с малки стъпки - от 87.1% през 2013 г. на 89.2% през 2016 г.

 Последният доклад на ЕК за образование за 2018 г. обаче констатира влошаване на този показател - през 2017 г. обхванатите деца у нас до 7 г. в предучилищна подготовка спадат до 86.5% при среден процент в ЕС 94.8%. В плана са цитирани други данни - за децата от уязвими групи, които трябва да бъдат обхванати в задължително предучилищно образование. Според документа процентът им в момента е 78.4%, а в края на 2021 г. следва да се увеличи до 79.9%. Не е ясно защо държавата си поставя толкова ниска цел, при положение че имаме още доста да догонваме останалите европейски държави. Задачата следва да бъде осъществена по проект "Активно приобщаване в системата на предучилищното образование" на ОП "Наука и образование", чийто общ бюджет е 82 млн. лв.

 За модернизиране и изграждане на материалната база на съществуващи детски градини или нови такива, както и за подобряване на достъпа до качествени предучилищни и социални дейности за деца в неравностойно положение, са предвидени 11.7 млн. лв. по финансовия механизъм за европейското икономическо пространство (1.7 млн. лв. са национално съфинансиране), става ясно още от представения план.

 За другата цел - намаляване на дела на ранно отпадащите от училище ученици под 11%, ще се разчита главно на националната програма "Заедно за всяко дете". Нейният бюджет е от символичните 300 хил. лв. - 100 хил. лв. са предназначени за екипите, които издирват и връщат в клас ученици, а останалите 200 хил. лв. са за насърчаване на взаимодействието с родителите. По този показател последно страната ни отбеляза подобрение - делът на преждевременно напусналите обучение млади хора в България намалява от 13.8% през 2016 г. на 12.7% през 2017 г. За сметка на обаче продължават огромните диспропорции между големите и малките градове, а включването на ромите в образованието също остава ключово предизвикателство пред страната ни. Тук най-много се разчита на проект "Подкрепа за успех" по НОИР с бюджет от 127 млн. лв. Очаква се процедурата да помогне за равния достъп до образование на 120 хиляди ученици чрез различни дейности за преодоляване на обучителни затруднения и пропуски при усвояването на учебния материал.

 От плана на МОН не става ясно с колко процента държавата си поставя за цел да увеличи участието на възрастните хора в учене през целия живот. В момента възрастните българи, включени в образователни програми, са много малко - едва 2.3% по данни за 2017 г., което е доста под средното за ЕС от 10.9%. По проекта "Нов шанс за успех" на оперативната програма е планирано 10 хил. лица над 16 г. да се включат в курсове по ограмотяване (при 5819 обучени досега). Финансово ще бъдат подкрепени и 600 образователни проекта на читалища, музеи и библиотеки.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.96 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Великденска олимпиада по Математика за първи клас
Курс по Немски онлайн
Уроци по Електрическа Китара
Частни уроци по Математика Варна
Италиански език курсове
Курсове в Бургас
Тренировка Бокс
Частни уроци по БЕЛ
Испански език
Немски език за деца онлайн
Онлайн курсове по Немски
Уроци по Математика София Люлин
Курсове по Английски цени
Уроци по Български език Пловдив
Школа по Английски език Пазарджик
Кик Бокс София Студентски град
Учене на Английски
Езиков център Бургас
Спортни танци видео
Курсове по Италиански език
Плуване София
Частна детска градина София Бояна
Онлайн Френски език
Индивидуални уроци по Испански София
Курс по Френски онлайн
Курсове по Фризьорство Пловдив
Частни уроци по Испански Бургас
Курс по Немски онлайн
Индивидуални уроци по Италиански
Уроци по Народни танци Овча Купел
Курсове Компютърна грамотност
Курсове за Фризьор Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ