+ Предложи новина
23.08.2018

Вижте в кои градове държавата търси учители

Вижте в кои градове държавата търси учители

  За поредна година у нас липсват стотици учители. По-малко от месец преди началото на учебната 2018/19 г. масово училищата са обявили свободни работни места. Търсят се преподаватели по всички предмети, като най-голям е недостигът на учители по езици, математика, ИТ технологии, физика и химия. Само в София не достигат около 650 педагози. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев вчера пред журналисти по повод готовността на системата за новата учебна година.

 От МОН нямат обобщени данни за броя на липсващите към момента учители в страната. Според Вълчев бройката на лиспващите учители е нормална и съпоставима с предходните години заради големия брой пенсиониращи се педагози. Той посочи, че не очаква изненади, както и че всички позиции най-вероятно ще бъдат обезпечени малко преди 15 септември. Там, където не бъдат намерени кадри, училищата ще могат да назначат пенсионирани учители. Най-големият проблем според Вълчев ще дойде след 10 г., когато се очаква в пенсия да излязат почти 1/2 от близо 90-те хиляди учители, работещи в момента в системата.

 До края на годината от МОН смятат да пуснат информационна система, която да картографира търсенето и предлагането на учители. Идеята е всички студенти, получили педагогическа правоспособност, да се регистрират след завършването си, посочвайки предмета, който искат да преподават. "Така ще се вижда в кои градове има недостиг и излишък на различни видове специалисти", посочи Вълчев.

МОН ще картографира търсенето и предлагането на педагогическа работа в страната

 По данни на министъра най-много в момента у нас се търсят начални учители, такива по езици и информационни технологии, както и по математика, физика и химия. Липсват и ресурсни учители. Проверка в регионалните инспекторати по образование показва, че свободни позиции има за най-различни предмети, влючително и други кадри като психолози, педагогически съветници, помощници, пазачи, огняри, работници в кухня и т.н. В Пловдив се търсят около 180 учители, във Велико Търново - над 250, във Варна - около 240 и т.н. На сайта на РУО-Враца например има обяви за около 40 свободни работни места, в Благоевград и Ямбол - по около 50.

 В област Габрово се търсят 46 учители, сред които учители в детска градина, такива по математика, по музика и др. В професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич например са обявили място за учител по трактори и автомобили и селскостопанска техника. В средно училище "Кл. Охридски" в същия град имат нужда от учител по солфеж и начална хармония, а в Ген. Тошево - от двама учители по български и един по математика.

 В сайта на РУО-Кърджали се открива обява само от едно училище - ОУ "В. Левски" в с. Тихомир, общ. Кирково, търси един учител по български и по английски и един по биология, химия и английски. В Кюстендил се търсят около 75 души, сред които двама образователни медиатори, от които имат нужда СУ "Св. Кл. Охридски" в Дупница (на половин щат) и професионалната гимназия "Вл. Димитров-Майстора" в Кюстендил. Гимназия "Н. Вапцаров" в града пък търси човек, завеждащ учебна работилница.

 В Ловешка област недостигът е от около 20-ина души, 3-ма от които огняри, 1 - ресурсен учител в ОУ "Ив. Хаджийски" в Троян, 6-ма в начален етап, по 2-ма учители по български и по английски и т.н. В Пазарджик липсват малко над 100 учители, сред които по технологии и предприемачество. В спортното училище в Пазарджик пък се търсят треньори за лекторски часове по най-различни видове спорт - футбол, волейбол, джудо, плуване, модерен петобой, бокс, карате, бадминтон и др. В Перник, където не достигат около 48 учители, се търсят лектори по организация и функциониране на хотела, по здравословни и безопасни условия на труд, по гостоприемство в туристическата индустрия и по предприемачество. В Смолян бройката е подобна, като например Националното училище по фолклорни изкуства в Широка Лъка е обявило свободни места за учители по пиано , по изобразително изкуство и за корепетитор.

 Министърът съобщи, че от новата учебна година МОН ще сформира екипи за контрол над обучителните организации, които предлагат квалификации за учителите. Дейността им ще бъде регламентирана с предстоящи промени в наредбата за статута и професионалното развитие на педагозите. Според поправките всяка обучителна организация ще трябва да регистрира в система своето обучение, за да се знае кога и къде се провежда то. Ще се търси и обратната връзка от учителите, на които също ще се разчита за предотвратяване на евентуални злоупотреби с курсовете.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частна детска ясла София Люлин
Учител по Английски език София
Курс Испански език Варна
Тренировка Бокс
Частни уроци Английски Пловдив
Китайски език ЮЗУ
История на българите
Курсове за IELTS Варна
Школа по Английски език София
Пилатес София Люлин
Уроци по Френски език Стара Загора
Клуб Латино танци
Танци Зумба
Курсове по Английски в Бургас
Въпроси по География
Курсове за Фризьори
Водене на Счетоводство
Курсове Математика 4 клас
Индивидуално обучение по Английски език Пловдив
Курсове по Английски език София
Курсове по Рисуване
Изучаване на Английски език за начинаещи
Учител по Английски Люлин
Курс София
Графичен Дизайн програми
Пилатес за мъже
Уроци по Английски език Пловдив
Уроци по Турски език Стара Загора
Бизнес Английски София
Курсове по Холандски
Уроци по Бокс София
Частни уроци по Литература Пазарджик
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ