+ Предложи новина
31.03.2021

Вижте позицията на председателя на СБУ относно провеждането на НВО и матурите

- Г-жо Такева, каква е позицията на Синдиката на българските учители относно провеждането на националните външни оценявания и матурите тази година?

- Аз съм дълбоко убедена, че няма основание НВО в 4. клас да се отменя или отлага, както и държавните зрелостни изпити в 12. клас. Нито пък малките матури за десетокласниците. Първо, учениците от 4. клас достатъчно учиха присъствено и не би трябвало да имат пропуски при вземането на материала по учебните дисциплини.

Що се отнася до завършването на етап - за 16-годишните и абитуриентите полагането на изпитите е задължително. Зрелостниците иначе не могат да кандидатстват в университет. Освен това, ако се отлага нещо, трябва да се промени законът. Иначе би било нарушение.

Смятам, че трябва в Отрасловия съвет да направим задълбочен анализ. Това е работа най-вече на МОН, а ние можем да помогнем с допълнителни наши мнения и съображения според нашите проучвания. И да се реши кои теми да бъдат застъпени и кои да бъдат редуцирани от държавните зрелостни изпити - ако преподавателите не са успели задълбочено да предадат тези учебни единици от предметите история и български език и литература.

- Значи не подкрепяте искането на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и Съюза на работодателите в системата на народната просвета НВО в 4. и 10. клас да са само по желание или евентуално без оценка?

- НВО в 4. клас не е сложено, защото на някого много му се иска да имаме дейности в образованието. То си има своя смисъл и своето значение. Децата са подготвени. Имаме и месеците април и май да ги подготвим още. Този тест не съдържа нищо повече от това, което те изучават в учебните дисциплини. Такива външни оценявания е имало, откакто съществува образователната система - къде регламентирани, къде не. Сега са описани в закона и ние трябва да изпълним този ангажимент и към системата, и към децата, и към родителите.

- Достатъчно ли е удължаването на учебната година, за което вече бе взето решение? Смятате ли за необходимо допълнително прекрояване на учебното време поради повторното затваряне на училищата и трупани дефицити?

- Както и миналата година, и тази учебна година ще приключи. Направени са така графиците, че да се даде възможност за това. Мнението на нашите медицински специалисти е, че от месец май нататък ще се намали натискът на пандемията и евентуално четвърти локдаун може да има през септември-октомври. Така ще имаме възможност в средното образование да си приключим ангажиментите към децата. Според Синдиката на българските учители не се налагат допълнителни промени в графика на учебното време.

- Учебната година вече преваля, как и кога ще стигне до родителите ръководството за тях за обучение в онлайн среда, което бе изготвено по инициатива на МОН и СБУ?

- Работа на МОН е да го разпространи. Очаквам по време на квалификации, обучения, различни форуми министерството да го направи. А що се отнася до СБУ, ние също го популяризираме чрез интервюта с научните ръководители проф. Галин Цоков и проф. Дора Левтерова от Пловдивския университет. Има го в електронен формат и това ще е най-удачният начин да го получат и родителите.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Йога центрове в София
Уроци по Български за чужденци
Частна детска градина София Младост
Уроци Английски онлайн
Хата Йога
Курсове по it
Online уроци по Английски език
Латино танци уроци
Уроци по Италиански
История на българската Литература
Частни уроци по Немски език в Благоевград
Учене на Немски
Курсове Английски Стара Загора
Уроци по Зумба в София
Френски онлайн самоучител
Тестове за матура по БЕЛ
Тест по География и Икономика за 5 клас
Курсове по Английски език Бургас
Интензивен Курс по Английски език
Уроци по Математика за 7 клас Пловдив
Уроци по Руски
Курсове Английски online
Клубове за Народни танци Варна
Уроци по Латино танци онлайн
Частни уроци по История Пловдив
Модерен Балет София
Кик Бокс жени
Частни уроци по Литература Пловдив
Интензивни курсове по Немски
Курс по Английски език Пловдив
Уроци по Английски за деца Онлайн
Уроци по Немски език онлайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ