Регистрирай се
+ Предложи новина
31.03.2021

Вижте позицията на председателя на СБУ относно провеждането на НВО и матурите

- Г-жо Такева, каква е позицията на Синдиката на българските учители относно провеждането на националните външни оценявания и матурите тази година?

- Аз съм дълбоко убедена, че няма основание НВО в 4. клас да се отменя или отлага, както и държавните зрелостни изпити в 12. клас. Нито пък малките матури за десетокласниците. Първо, учениците от 4. клас достатъчно учиха присъствено и не би трябвало да имат пропуски при вземането на материала по учебните дисциплини.

Що се отнася до завършването на етап - за 16-годишните и абитуриентите полагането на изпитите е задължително. Зрелостниците иначе не могат да кандидатстват в университет. Освен това, ако се отлага нещо, трябва да се промени законът. Иначе би било нарушение.

Смятам, че трябва в Отрасловия съвет да направим задълбочен анализ. Това е работа най-вече на МОН, а ние можем да помогнем с допълнителни наши мнения и съображения според нашите проучвания. И да се реши кои теми да бъдат застъпени и кои да бъдат редуцирани от държавните зрелостни изпити - ако преподавателите не са успели задълбочено да предадат тези учебни единици от предметите история и български език и литература.

- Значи не подкрепяте искането на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и Съюза на работодателите в системата на народната просвета НВО в 4. и 10. клас да са само по желание или евентуално без оценка?

- НВО в 4. клас не е сложено, защото на някого много му се иска да имаме дейности в образованието. То си има своя смисъл и своето значение. Децата са подготвени. Имаме и месеците април и май да ги подготвим още. Този тест не съдържа нищо повече от това, което те изучават в учебните дисциплини. Такива външни оценявания е имало, откакто съществува образователната система - къде регламентирани, къде не. Сега са описани в закона и ние трябва да изпълним този ангажимент и към системата, и към децата, и към родителите.

- Достатъчно ли е удължаването на учебната година, за което вече бе взето решение? Смятате ли за необходимо допълнително прекрояване на учебното време поради повторното затваряне на училищата и трупани дефицити?

- Както и миналата година, и тази учебна година ще приключи. Направени са така графиците, че да се даде възможност за това. Мнението на нашите медицински специалисти е, че от месец май нататък ще се намали натискът на пандемията и евентуално четвърти локдаун може да има през септември-октомври. Така ще имаме възможност в средното образование да си приключим ангажиментите към децата. Според Синдиката на българските учители не се налагат допълнителни промени в графика на учебното време.

- Учебната година вече преваля, как и кога ще стигне до родителите ръководството за тях за обучение в онлайн среда, което бе изготвено по инициатива на МОН и СБУ?

- Работа на МОН е да го разпространи. Очаквам по време на квалификации, обучения, различни форуми министерството да го направи. А що се отнася до СБУ, ние също го популяризираме чрез интервюта с научните ръководители проф. Галин Цоков и проф. Дора Левтерова от Пловдивския университет. Има го в електронен формат и това ще е най-удачният начин да го получат и родителите.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Практическо Счетоводство
Хип Хоп танци София
Уроци по Английски език София Младост
Тренировки по Футбол за начинаещи
Уроци по Английски Варна
Тренировки по Баскетбол София
Курсове по Немски език в Пловдив
Онлайн учител по Английски
Спортни танци за деца Варна
Курс Йога за начинаещи
Курс по Френски
Курсове за Английски Варна
Пилатес София
Китара уроци
Пилатес упражнения за отслабване
Езикови курсове по Немски език
Балет за деца Варна
Уроци по Немски език София
Курс по Руски език Варна
Компютърни курсове
Уроци по Математика Варна
Народни танци в Пловдив
Курс Компютърна София
Индийски танци София
Фризьорски курсове Пловдив
Школа по Математика Пловдив
Частни уроци по Български език
Езикова школа Варна
Курсове за Маникюр цени
Индивидуални уроци по Немски език София
Онлайн уроци по Италиански
Индивидуални тренировки по Йога
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ