+ Предложи новина
12.11.2021

Викат децата по-рано сутрин, за да има време за тестване

 Докато чакат тестовете за Пловдивска област, за да започне връщането в клас на учениците от начален етап, директори прекрояват учебния график – така, че да има време за изследването сутрин. Някои възнамеряват да събират децата още в 7,30 ч. сутринта – половин час преди началото на занятията, за да не се отнема време от първия учебен час. Учителите без зелен сертификат пък ще се тестват още в 7 сутринта. Другаде разчитат да съкратят междучасията и отдиха на учениците преди следобедните занятия в занималнята.

 Навсякъде промените в графика създават много неудобства, особено там, където в условия на пандемия часовете на различните класове започват стъпаловидно с 10-15 минути разлика. Така е например в ОУ „Княз Александър I“ и в ОУ „Екзарх Антим I“. Не бива да се правят много резки промени, защото това после размества и графика за обедното хранене.

 Още по-сложно ще стане, когато се върнат в училище и по-големите ученици – а някои учебни заведения са  и на две смени. Така е например  в ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян". Там засега планират да върнат малките, като са отредили за тестването времето от 8 до 9 ч. По този начин занятията ще започват час по-късно от обикновеното. Ако това обаче остане така, ще създаде трудности при връщането на училище на втората смяна, защото няма да има свободни стаи. Вероятно ще се правят промени в крачка. При всички случаи трябва да направим разписанието така, че учениците да прекарват разумно дълго време в училище, казва директорката на ОУ „Екзарх Антим I“ Катерина Василева.

 ОУ „Д-р Петър Берон“ е сред десетте училища в Пловдив, в които връщат всички паралелки, след като във всяка има над 50% съгласие от родителите децата им да бъдат тествани. Там  предварителната организация е учениците да идват  около 8 без 15. Директорът Стефан Кичуков разчита на опита от днешния ден на училищата от 13-те области, които първи стартираха връщането при осигурена безопасна среда. Там с помощ от родителите тестването отне средно 20 минути. Затова Кичуков е спокоен, че и в неговото школо времето ще стигне, без да пострада учебният процес в първия час. В учебното заведение предстои да се върнат присъствено по новите правила общо 10 паралелки от начален етап. Не всички учители са съгласни да правят тестовете на децата. Но пък има голяма подкрепа от семействата.

 Елица Делчева е сред родителите-доброволци от ОУ „Д-р Петър Берон“, които ще влязат в паралелката второкласници, в която учи и дъщеря й. Реших да помогна, защото съм с ненормирано работно време и нямам шеф – мога да отделя половин час сутрин, казва жената, която има шивашко ателие. Някой трябва да го свърши, понеже иначе страдат всички – и учители, и деца, и родители, добавя тя.

 Ще се включи в офанзивата заедно със своята майка, която е пенсионирана учителка. Бабата на второкласничката е ваксинирана и напълно убедена в ползите от присъствен учебен процес. Самата Елица пък ще си прави тест, за да отговори на изискването за достъп в училище. Иначе е преболедувала и възнамерява да се подложи на тест за антитела, за да получи и зелен сертификат по новия регламент, който влиза в сила от днес. Има и още едни аргумент „за“ включването й в тестването – за разлика от много родители, които имат задръжки да работят с проби от слюнка, Елица това не я притеснява. Самата тя си е правила такъв тест и не вижда в него нищо притеснително.

 Връщането на децата присъствено с филтър на входа е най-разумното решение, категорична е майката. Освен второкласничка, има и син шестокласник в същото училище. Много е трудно двамата да учат едновременно онлайн у дома, а и ефективността не е като в училище. Затова Елица чака с нетърпение кога ще стартира процесът за начален етап, а след това ще се пренесе и в прогимназията.

 Майката и нейната майка ще се редуват с още четирима доброволци измежду родителите в класа. Редно е да се поеме отговорност и тя да бъде споделена, вярва Елица. Разказва, че в класа на дъщеря й вече са създадени добри отношения на сътрудничество между родителите и училищните власти. Самата тя е активна, участва и в Обществения съвет. Така трябва да бъде – учители и родители да работят за една цел, казва Елица Делчева. И добавя с усмивка: „Стискаме зъби, когато  има трудности, и съдействаме!“.

Отсрочката на старта на тестването на децата от начален етап даде малко аванс на директорите да осигурят сами тестове за учителите, които нямат зелен сертификат. По регламента за връщане в клас при безопасна среда в зоните със заболеваемост над 250 на 500 000 и персоналът на училищата може да е в клас, само ако е ваксиниран, проболедувал или ако се тества два пъти седмично като децата. В същото време законадателството казва, че работодателят е длъжен да осигури безопасна работна среда – тоест тестовете за учителите и непедагогическия персонал купува той.

Понеже не е регламентирано какви точно тестове да купуват директорите за персонала и откъде,  а и времето не стигна поради офанзивата за събиране на декларации от родителите, във вторник директорка пратила своите преподаватели да се изследват в лаборатория. В последния момент звъняла да ги върне, след като стана ясно, че стартът се отлага, понеже ги няма тестовете за децата.

„Много неясноти, много фирми, много различни тестове, с много различни цени“, описва ситуацията директорът на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ Симон Тютелян. Същото било положението, когато влезе в сила изискването директорите да осигуряват дезинфектанти  – пак не се знаело какви точно трябва да бъдат и откъде ръководствата да се снабдят с тях.

 Сега в Арменското училище отворили списъка с 11 тестове, одобрени за прилагане в училищата. Втората фирма се оказала пловдивска. Има достатъчно количества, понеже снабдява аптеките. И Тютелян вече е осигурил от нея тестовете, нужни за персонала. Те пък се оказали от типа „близалка“ – много по-лесни за прилагане от избраните от МЗ за учениците. Макар въпросът да е решен, директорът не спира да негодува срещу неуредици в организацията. Как така МЗ е направило обществена поръчка, а едната фирма-доставчик изчезнала? Няма ли неустойки, няма ли отговорни хора в компанията  и в министерствата, пита той.

 Директорите роптаят и срещу разнопосочни послания, които създават объркване. Здравният министър лично е разписал в заповедта си, че тестовете се правят в училище, а вече два пъти прави изявления пред медиите, че може и от родител у дома или пред школото. Докато Отрасловият съвет в МОН обсъждаше как да става връщането само на начален етап, Кацаров издаде заповед за всички ученици.

 Според променените насоки пък в тестването може да участват и доброволци на БЧК. Организацията обаче няма ресурс да осигури такива хора, освен за логистична подкрепа. Те трябва да са на възраст над 18 г., а в тази група са малко ваксинираните. Освен това БЧК подкрепя също болниците и социалните служби.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ