+ Предложи новина
23.12.2015

Ваня Кастрева: Българската идентичност е в основата на новите образователни програми

Ваня Кастрева: Българската идентичност е в основата на новите образователни програми

 Писането на SMS отпадна от учебните програми за първи клас. Това уточни заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева във връзка с толкова спорните нови програми за първи и пети клас. Кастрева обясни, че промяната на ученето на буквите е въведено със съгласието на учителите. В първата група са включени гласните и сонорните съгласни, после са звучните и беззвучните съгласни. Идеята е да формират срички, с което да помогне в четенето, каза зам-министърът. Българската идентичност е в основата на новите образователни програми, сигурна е Кастрева. Тя припомни, че досега много често МОН е атакувано заради много натоварената програма и това също е фактор за промяната. Затова от 30 задължителни произведения по литература в пети клас вече имаме намаление на 12. Това ще даде възможност за по-индивидуален и творчески подход на учителите, смята Кастрева. По отношение на идеята за предмета „Технология и предприемачество” още от първи клас, зам.-министърът подчерта, че с този предмет се прави разлика между услугата, стоката и цената. Не говорим за понятия от икономическите дисциплини, а за пряко знание – например, че когато отидат да си купят нещо, това нещо някой го е произвел, а процесът представлява услуга. 

 Програмите са доста подробни, а целта нали е програмата да зададе рамката, опонира Цвета Брестничка от Асоциация „Родители”. Преподавателят Нели Колева обаче е сигурна, че главното зависи от учителя, а позитивното е залагането на умения. Категорично смятам, че в достъпен формат идеята за предмет като „Технология и предприемачество” е добра, добави и Юлиян Петров от КТ Подкрепа. Той изрази задоволство, че се залага повече на упражненията. Не трябва да подценяваме това, което се случват около децата – възрастните непрекъснато говорят за кредити, за дългове. Много родители не смогват и имат лоша финансова култура, затова този разговор трябва да се води и в училище, смятат Брестничка и Колева. И тримата се обединиха около тезата, че уменията в съвременния живот за по-важни от чистото знание.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Танго урок n2
Уча се Английски език
Уроци по Плуване за възрастни София
Подготовка по Математика за кандидат студенти
Интензивен курс по Английски език intermediate
Есе по География
Езикови курсове в Пловдив
Уроци по Английски Бургас
Уроци по Немски Младост
Курсове по Испански език Пловдив
Частни уроци предлага частни уроци по Испански
Курс по Компютри
Класически Балет за деца
Английски уроци онлайн
Школи по Английски език София
Футбол за деца София
Уроци по Математика София Красно село
Урок по Китара за начинаещи
Курсове по Рисуване Русе
Курсове Английски език Пазарджик
Yoga Sofia
Плуване за бебета София
Школи за Народни танци
Научи Английски език
Youtube уроци по Английски
Домашно по Математика за 7 клас
Уроци по Математика Обеля
Френски онлайн самоучител
Нива в Английския език
Курсове за Фризьор Варна
Курс по Норвежки език
Курсове по Немски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ