+ Предложи новина
31.08.2017

Валери Симеонов: Държавата да отнема от родителите децата, които не ходят на училище

Валери Симеонов: Държавата да отнема от родителите децата, които не ходят на училище

  Догодина учителските заплати ще бъдат увеличени с още средно 20-25%. Това обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пред БНТ, но не уточни дали това ще се случи от началото на календарната година или от септември. От 1 септември тази година учителите ще получават средно 15% към заплатите си. Минималната учителска заплата се увеличава със 100 лв. на 760 лв. Най-ниското възнаграждение за старши учител се повишава от 668 лв. на 792 лв., а на директор - от 825 лв. на 950 лв.

 Според Стоянова ГЕРБ ще успее да изпълни предизборния си ангажимент в следващите три години да удвои заплатите. Не само в образованието ще бъдат дадени повече средства за възнаграждения през 2018 г., увери Стоянова. По думите й "трябва да има поглед на бюджета и към други сфери - НОИ, социалните работници, в културата", където заплатите са много ниски. За сектор "Сигурност", където отново имаше протести за по-високи заплати, също бюджетът ще даде повече средства, но за техника, каза още Стоянова.

 По-високото заплащане обаче засега не предотвратява сериозния недостиг на учители. В следващите между 5 и 15 г. се очаква най-голям недостиг на учители в средното образование, като в различните региони дефицитът ще е различен, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. По думите на министъра има вече изготвена стратегия, която цели да се справи с този проблем. "Разработва се програма, която ще включва мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване. Друга алтернатива за справяне с липсата на кадри е хора с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес", обясни министърът. Според данните от над 89 хил. учители около 39 500 са на възраст между 50 и 65 г., а 1800 са навършили пенсионна възраст.

 През тази година най-дефицитни са преподавателите по математика, природни науки, информатика и английски език. Близо 3000 учители се търсят в момента в бюрата по труда в страната, но до началото на учебната година тези места ще бъдат попълнени, каза министърът.

 Вицепремиерът Валери Симеонов има свое виждане за връщането на децата в училище. Симеонов съвсем сериозно обяви, че държавата ще отнема от родителите им децата, които не ходят на училище, ще ги образова и ще ги отглежда. "Ще върнем децата в училище със силата на законността, на институциите, на държавата. Така ще ги върнем. Ако ли не - те ще бъдат отнети и ще бъдат образовани и отглеждани от държавата", заяви вицепремиерът пред Би Ти Ви. Раздразнен от въпросите за повече конкретика, Симеонов отказа да даде подробности. "Описано е, направено е, измислено е", отсече вицепремиерът. От думите му излезе, че мярката е предвидена в механизъм, с който трябва да се върнат над 21 000 деца в училище.

 "Не предвиждаме да отнемаме деца от родителите им. В механизма това не е разписано. Предвижда се на родителите, които не пускат децата си на училище, да им се спират повече социални помощи", коментираха от образователното министерство пред "Сега". Механизмът ще бъде официално представен утре, защото екипите започват работа от 1 септември. Акцията ще продължи до края на октомври. Над 11 100 души ще имат задачата да върнат 21 хил. деца, отпаднали от училище.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Народни танци София Люлин
Курсове по Рисуване за възрастни
Курс по Английски език Варна
Курсове за Фризьори Бургас
Счетоводни курсове
Матура по Математика
Пилатес в Младост
Курс по Рисуване София
Тестове Английски език
Примерни матури по География
Частни уроци по Английски език Бургас
Кик Бокс тренировки деца
Курсове по Английски език Русе
Народни танци Младост 4
Курсове по Финанси
Частен учител по Математика
Частни уроци по Литература Ловеч
Латино танци Варна
Уроци по Английски език за начинаещи
Школа по Английски език Пазарджик
Годишно счетоводно приключване
Курс по Фотографии
Онлайн курс по Немски
Курсове Английски Пловдив
Математика за 8 клас
Курсове по Френски в София
Курс Руски език
Курс Математика Български
Тренировки Бокс София
Курс по Готварство
Зумба в София
Клуб по Спортни танци София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ