Регистрирай се
+ Предложи новина
25.03.2020

Ваканция поне до Великден, МОН даде 7 препоръки към учителите за онлайн обучението

 „Към днешна дата, това което можем да кажем с висока степен на вероятност е, че преустановяването на присъствената форма на обучение в училищата ще продължи поне до 13 април“, написа министърът на образованието до училищните директори. И им даде 7 препоръки как да продължат дистанционното обучение.

 „През първите дни целта беше да осигурим организационно и технологично обучението и да компенсираме част от пропуснатите вече дни за упражнение и затвърждаване на знания. Никой от нас не беше готов за тази ситуация, но благодарение на вас се справихме. Благодарим ви за усилията, енергията и ентусиазма, които вложихте - се казва в писмото на министъра.- Това ни изправя пред задачата да направим електронната форма на обучение още по-пълноценна“. Министърът препоръчва да се започне преподаване на нови знания там, където това още не е направено.

 Тъй като синхронната форма на дистанционно обучение се сблъсква с редица ограничения (достатъчно електронни устройства във всяко семейство, наличен и бърз интернет, здравословно допустимо време за работа с екран и др.), МОН препоръчва редуването й с асинхронна форма. По преценка на учителите могат да се редуват с уроци за упражнения, повторение, обобщение и т.н, както и преподаването на нови знания чрез синхронна и асинхронна форма.

 Препоръчва се също по-пълноценно използване на възможностите на проектно-базираното обучение, при което се поставя конкретна задача –  дневна, седмична или с по-дълъг срок, която може да бъде изпълнена само след извършването на предварителна подготовка – търсене, подбор, анализ и използване на информация от различни източници, и е възможност за придобиване и проявление на ключови умения.

 Втората насока е организацията да бъде такава, че да има оптимална дневна натовареност и по-координирано възлагане на задачи от различните учители в 5.-12. клас. Директорите и класните ръководители трябва да направят още веднъж анализ на организацията на работа (кой учител с кои ученици по кое време и колко работи), така че дневната натовареност на учениците 1.-7. клас да е до 6 астрономически часа, а на учениците 8. -12. клас – до 7 астрономически часа, като част от това време не е в електронна среда. Извън тези часове учениците могат да бъдат насърчени да ползват допълнителни образователни ресурси. Разпределението на часовете от разстояние не е необходимо да повтаря седмичното разписание. 

 МОН препоръчва приоритетно да се залагат уроци по български език и литература, математика, природни науки, обществени науки, но това не отхвърля възможността да се включат и часове по чужд език или друг предмет, който за конкретния клас или випуск е от особено значение. Работата в областта на изкуствата и технологиите също може да е ефективна и чрез проектно-базирано обучение, при което се поставят индивидуални или екипни задачи за създаване на продукт, за изготвяне на проект, за изработване на презентация и т.н., а в областта на спорта - чрез препоръки за поддържане на физическата активност и изпълнение на леки физически упражнения в домашни условия между отделните уроци по останалите предмети. Необходимо е максимално да се ограничат задачите, които изискват разпечатване на материали.

 На трето място министърът ацентира върху необходимостта за запазване и усилване на положителните нагласи за учене в електронна среда, като на този етап не се отбелязват оценки в училищната документация, а учителят следи ангажираността и активността на всеки ученик. Красимир Вълчев изисква също преминаване към работа с електронни платформи от учителите, които досега не са ги използвали, тъй като те предоставят възможност за по-пълноценно обучение и улесняват отчетността. Интернет приложения, социални мрежи или електронна поща могат да продължат да се използват за връзка с родителите. Училищата по техен избор могат да продължат да работят с познатите им платформи и ресурси. Обръща се внимание, че в бъдеще чрез създадените профили на учителите и учениците в домейна на МОН edu.mon.bg ще се осигурява всяка интеграция с информационните системи на министерството. 

 Министърът призовава за още по-интензивна взаимопомощ между учителите и училищата чрез споделяне на опит, практики, електронни ресурси. За професионалните гимназии посочва като подходящо да се организират интегрирани уроци по теория и практика, да се даде приоритет на теоретичните учебни часове и да се редуцират практическите - до приложни разработки, проекти, чертежи, изследователски дейности и др. Те може и да се отложат за по-късен етап за учебна практика в зависимост от спецификата на професията. Подготовката за държавния изпит по практика да е фокусирана върху взетия материал до края на първия срок.

 За необхванатите в дистанционната форма ще се трансформира проектът “Подкрепа за успех” с цел включването им в допълнителни присъствени занимания след възстановяване на учебния процес.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частна детска градина София Дружба 2
Тренировки по Тенис на корт в Бургас
Уроци по Химия Шумен
Английска граматика
Аз мога повече Английски език София
Курсове по Рисуване за възрастни
Олимпиада по История
Графичен Дизайн работа
Индийски танци уроци София
Школа за Народни танци Пловдив
Езикови школи Велико Търново
Курсове по Италиански език
Курс за Фризьор
Упражнения по Немски език онлайн
Курсове по Шведски език
Школи по Английски език Пазарджик
Йога упражнения за начинаещи
Уроци по Китайски език София
Латиноамерикански танци Варна
Курсове Маникюр София обяви
Латино начинаещи и напреднали
Уроци по Салса Пловдив
Тест по География на България
Частни детски градини Лагера
Специализирани компютърни курсове София
Уроци по Хип Хоп танци 2008
Курсове Немски език Пловдив
Частна детска ясла София Гео Милев
Класическа Китара
Пилатес в София-център
Руски език уроци
Уроци Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ