+ Предложи новина
16.07.2018

Ваканции и изпити за учениците през учебната 2018/2019 година

Ваканции и изпити за учениците през учебната 2018/2019 година

 Новата учебна година ще започне на 17 септември, понеделник, тъй като 15-и се пада в събота. Първият звънец за спортните училища ще бъде две седмици по-рано - на 3 септември. И през следващата учебна година ще има четири ваканции:

  • Есенна ваканция- oт 2 до 6 ноември
  • Коледна ваканция- общо 11 дни - от 22 декември до 1 януари.
  • Междусрочна ваканция - от 2 до 5 февруари.
  • Пролетна ваканция - 31 март до 7 април. За дванадесетокласниците обаче тя ще е едва тридневна - 5, 6 и 7 април.

 За най-малките - от 1-и до 4-и клас, учебната година приключва на 31 май 2019 г. За тийнейджърите след 7-и клас годината ще продължи до 28 юни, а завършващите 12-и клас приключват на 15 май 2019 г.

  Обсъден е и план-приемът за 2018/2019 учебна година. Едно от предложенията е сроковете за прием да се оптимизират така, че всичко да приключва до края на юли. В момента част от кандидатстването се прави през август, когато семействата са планирали ваканциите си, обясняват идеята експертите. През следващата учебна година за първи път ще се разделят матурите на абитуриентите от външното оценяване след VII клас. Това обаче не означава, че за учениците от 8-и до 11-и клас ще има допълнителна почивка преди края на учебната година. В новия график е заложено по време на външното оценяване на седми клас всяко училище да решава как ще се организира денят за останалите випуски от 8-и до 11-и клас. „Обсъждахме, че всеки директор ще реши с какво да се занимават учениците – дейности по интереси или за преодоляване на образователния дефицит. Не е решено, сигурно ще има препоръка от МОН“, обясни Юлиян Петров от Синдикат „Образование“. Това означава, че едни ученици ще имат спорни занимания или ще изучават културните забележителности, докато други наваксват материала по математика и български език.

 Април и май месец са изпълнени с неучебни дни. От 30 март (събота) до 7 април (неделя), или общо 9 дни, е пролетната ваканция на учениците. В края на месеца е и Великден, покрай който има още 4 почивни дни – от 26-и до 29-и. Учениците ще се върнат само за ден на училище – 30 април, тъй като 1 май ( Ден на труда) отново е официално неучебен и неработен ден. След още два дни учене им предстоят 3 дни почивка – 4, 5, 6 май (от събота до понеделник).

  • 21 и 23 май 2019 г. - Зрелостни изпити
  • 17 и 19 юни 2019 г.- Национално външно оценяване

 Идеята вече е приета на отраслов съвет за тристранно сътрудничество в министерството на образованието. Решението обаче не е окончателно. Предстоят още обсъждания, накрая графиците ще бъдат определени със заповеди на министър Красимир Вълчев, поясниха от МОН. Досега двата изпита винаги се провеждаха в едни и същи дни, които са неучебни за останалите класове. Промяната ще донесе по още един ден без занятия в училищата, в които има изпити.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ