+ Предложи новина
12.02.2015

В университет да се влиза с тест, оценяващ мисленето

В университет да се влиза с тест, оценяващ мисленето

"Тези, които не искат да продължат висшето си образование, може би няма нужда да имат такива познания, а тези, които влизат във ВУЗ, може би, трябва да демонстрират нещо друго – мислене, а не толкова знания по конкретен предмет" - това коментира просветният министър Тодор Танев.

В момента в университетите се влиза или с оценка от матурите или с кандидат-студентски изпит. Не е ясно дали с новия тест входовете ще станат три, но дори броят на изпитите да се увеличи, според Танев това не е притеснително, защото и сега младежите държат такива тестове като кандидатстват в чужди университети.

Министър Тодор Танев лансира идеята в университетите да се влиза със специален тест, който ще оценява уменията и мисленето на кандидатите и ще е еднакъв за всички университети. По думите му сегашните матури не са достатъчно добър филтриращ механизъм. "Матурата мери нещо средно, а аз винаги съм бил против средното", аргументира се Танев.

Той коментира, че подобен тест е един от начините за постигането на един от основните приоритети, които си поставя, а именно – децата да мислят, а не да зубрят. Според него трябва да се намали тежестта на матурите като обем знания, за да не се стресират децата.

Учебни таблети с три бутона, за да не играят децата на тях

Друга идея, която е в процес на обмисляне, е купуването на специални образователни таблети за учениците, така че да се обучават с електронни учебници.

"Работи се по план за информационните технологии. Ако влязат таблетите, това създава нова платформа за въпроса с учебниците в България. Въпросът съвсем не е лесен. Имаме някои наследени технологии и неща, които са били поети в предни състави на министерството, сега излизат от актуалност. Правени са на парче, а така не може", заяви Танев.

"Говорим за специален вид таблети. Специален таблет означава такъв, с който не могат да си играят децата. С три бутона и с пластмасово покритие. По света това е известно", допълни той.

Колко таблета ще бъдат купени и за всички ученици ли ще бъдат тепърва ще се уточнява, а повече подробности по идеята не бяха дадени, тъй като "когато има министър не може да се говори само за таблети като бюджет на времето".

Колежанско образование с малко учене и много практика

Танев съобщи, че се работи и по чисто нов закон за колежанското образование. Идеята е то да бъде надграждащо над средното и да се завършва с двугодишни или тригодишни курсове на обучение, в които се набляга на практиката.

Той даде пример, че през такова образование трябва да преминават медицинските сестри, които сега учат четири години и излизат професионални бакалаври. Танев коментира, че няма нужда от толкова дълго учене, а от повече практика.

Идеята му за такъв закон срещала одобрението на бизнеса.

Министърът обясни още, че идеята на министерството е да се увеличи броят на предметите, между които децата могат да избират за втората задължителна матура.

източник: Mediapool.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ