+ Предложи новина
30.04.2018

В състезанието „Пазим езика си“ ученици ще мерят сили по правоговор и правопис

В състезанието „Пазим езика си“ ученици ще мерят сили по правоговор и правопис

 Състезание по български език за ученици организира гражданското сдружение "Живата вода на България". То бе създадено по инициатива на съпругата на президента Десислава Радева с цел да помага за опазването, изучаването и популяризирането на българския език, култура, изкуство, традиции и природа.

 Целта на състезанието "Пазим езика си" е да се насърчи създаването на трайни умения в учениците за правоговор и правопис на книжовен български език, става ясно от публикация на сайта на сдружението. В него ще участват ученици в две групи - от V клас, и от VI и VII клас. Те ще се мерят знания в два изпитни кръга - на 12 и 25 май.

 В пилотното издание ще могат да участват ученици от училищата, показали най-добри резултати в Националното външно оценяване през 2017 г. Подборът на училищата е направен по препоръка на Министерството на образованието и науката. Крайният срок за записване е 8 май.

 "За богатството и красотата на българския език говорим предимно на 24 май. Но за родния ни език трябва да се грижим през цялата година. Състезанието е своеобразен призив към родители и деца да пазим езика си, за да ни има като българи", казва Радева, която е и шеф на УС на сдружението. На сайта пък е качен цитат от приказката на Ран Босилек за живата вода и коментар на съпругата на президента, в който тя обяснява защо е създала сдружението: "Четем приказката на децата си, без да си даваме сметка, че тя - живата вода, е тук при нас. Малцина са тези, които я ценят. И пият от нея, за да са здрави и млади, като помнят корените си и не губят своите идентичност и достойнство. Тя тече напусто - забравена и ненужна. Тече и изтича." Това ни превръща в дървета без корен, твърди Радева. И обяснява, че "Родината живее все по-истински в сърцата на сънародниците ни в чужбина". Целта на сдружението била да "върне България там, където й е мястото - в сърцето на всеки от нас. За да ни има като българи!".

 "Стремежът на "Живата вода на България" и неговите партньори е "Пазим езика си" да стане национално състезание през следващата учебна година и в него да могат да се включат всички желаещи", е мнението на Радева. Инициативата е в партньорство със Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и с агенцията за маркетинг и комуникации Knowbox и тяхната инициатива "Как беше на български?", които са вдъхновили и изработили част от изпитните материали.

 Децата от V клас ще покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст. Учениците от VI – VII клас ще трябва да демонстрират познаване на богатството на българския език като "преведат" текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, предложен им на латиница. Изпитните работи ще се оценяват от преподаватели по български език и литература, съвместно със студенти от специалност "Българска филология" в СУ. За втория кръг ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група, показали най-добри резултати.

 Финалният етап ще се проведе в Аулата на СУ под погледите на експертно жури с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. 14-те финалисти ще оценяват още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ "Васил Левски" в Карлово, бившият образователен министър проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова - представители на катедрата "Методика" във Факултета по славянски филологии в СУ. Наградите за победителите са електронни четци и книги от съвременни български автори.

 Всички изпитни материали са съгласувани с комисия, начело с проф. Мурдаров. "Започваме с по-лесното – да се знае правописът, пунктуацията. Да може да се ориентират учениците в морето от думи, които използваме. Остава обаче още много. Безпокои ме преди всичко граматиката, но и за нея ще дойде време. Нали отнякъде трябва да започнем в грижите си за грамотността на българина", коментира той. "Важно е да се насърчава интересът на децата към родното слово, за да могат да разгърнат потенциала си. Сенека е казал: "Какъвто човекът, такава и речта му", коментира Рени Стоичкова. На същото мнение е и Доротея Николова от инициативата "Как беше на български?". "Чуждиците изместват от нашето внимание прекрасни, пълнокръвни, нюансирани български думи. Децата, които в момента изграждат своя понятиен апарат и езикова култура, престават да чуват тези думи и това води до трайна тенденция на обедняване на мисълта", отбеляза тя.

 Миналата година сдружението "Живата вода на България" организира срещи с ученици в цялата страна за будителството, а за 1 март Радева събра съпруги на посланици, за да им разкаже за символиката на мартениците.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ