+ Предложи новина
07.03.2019

В самоковско училище масово се изземват оръжия

В самоковско училище масово се изземват оръжия

  Това не е масова практика, това е конкретен случай, фрапиращ случай. Говорим за училище с много деца в него – 960 ученици и действително учителите понякога влизат в несвойствени роли като полицейската. Това заяви зам.-образователният министър Деница Сачева, която коментира уникална ситуация – в училище „Неофит Рилски” в Самоков масово се изземват оръжия. Става въпрос за ножове, най-вече популярният модел "пеперуда", боксове, електрошокови палки. "През учебната 2018/2019 са 9 бокса, 8 ножа и 2 електрошокови палки", казва Мариан Бончев, инспектор в "Детска педагогическа стая" в РУ Самоков.

 "Те сами идват, клеветят се, госпожо, едикой си има в себе си бокс", казва директорът на ОБУ „Неофит Рилски” Мариана Солунска. "Учителите ни е страх, защото особено по-големите деца, 8-9-ти клас изпитват понякога агресия. Такава, че ние не знаем дали няма да се нахвърлят върху нас", коментира главният учител Иванка Николова.

 Пред Нова телевизия Сачева увери, че МОН работи с полицията и на родителите на деца, носели оръжия в училище, ще бъдат наложени глоби, които могат да варират между 50 и 1000 лева, а носилите оръжия ученици ще трябва да понесат превъзпитателни мерки. Общинската комисия за борба с противообществените прояви трябва да наложи глобите, добави зам.-образователният министър. Тя обаче призна, че имало случаи на служители, налагали глоби и спирали социални помощи заради безотговорност на родители, непускащи деца на училище или неглижиращи ги. И за пореден път поиска криминализиране на такова поведение, както МОН искало от много време. Предполагам е станало модерно в това училище да носиш оръжие, да се защитиш, продължи Сачева. А на въпрос каква трябва да е работата за поправяне на ситуацията, зам.-министърът посочи работата с родителите.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ