+ Предложи новина
26.04.2023

В рамките на 10 учебни часа учениците ще придобиват знания за защита на родината

 Министерският съвет одобри Наредбата за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството, регламентираща обучението на учениците от 10-и и 11-и клас в средните училища и на студентите, както и подготовката на военнослужещите и цивилните служители за провеждане на обученията. Обучението осигурява усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили. Проектът на наредбата предвижда то да влезе в сила от учебната 2023/2024 година.

 Обучението ще се осъществява в часа на класа, в рамките на не по-малко от общо 10 учебни часа от определените часове на класа. Обучението ще се провежда в рамките на 5 учебни часа за 10-и клас и 5 учебни часа за 11-и клас, като ще се се провежда в периода от 01 декември до края на учебната година.

 Темите на обучението на учениците в 10-и клас са: усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината; същност и съдържание на гражданско-военните отношения; оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер; оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм; защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

 За 11-и клас темите са: въоръжени сили на Република България - история и настояще; мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната; същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България; въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили; приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България.

 Обучението на учениците в средните училища ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, преминали подготовка за обучение на ученици. За да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация "Офицер от резерва", българските граждани трябва да отговарят на определени изискванията от Закона за резерва във въоръжените сили на Република България.

 Всяка година Централното военно окръжие ще изпраща заявка в структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната за броя на местата по видове въоръжени сили и родове войски за обучение за придобиване на квалификация "Офицер от резерва" за следващата учебна година. Обучението ще се извършва по част от учебните планове и програми за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" от професионално направление "Военно дело" и ще започва с началото на учебната година на курсантите.

 Съдържанието на учебните програми включва провеждането на съвместна подготовка (теоретична и практическа) с курсантите от съответното висше военно училище, която е ориентирана към спецификата на вида въоръжена сила или структура на пряко подчинение на министъра на отбраната.

 Срокът на обучение за придобиване на квалификация "Офицер от резерва" във висшите военни училища е с продължителност до 1000 учебни часа в рамките на до 2 учебни години, разпределено в 2 семестъра присъствено обучение и включва провеждане на базова военна подготовка (начална военна подготовка и курс по оцеляване) и обща военна подготовка, както и полагане на военна клетва (за тези обучаеми, които са без начална военна подготовка); провеждане на специална военна подготовка; полагане на не по-малко от 4 семестриални изпита за периода на обучение, като най-малко 2 от изпитите са от дисциплините по специална военна подготовка; защита на курсов проект.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ