+ Предложи новина
08.04.2019

В последните месеци на 2018 г. 15 000 учители са преминали курсове с евросредства

В последните месеци на 2018 г. 15 000 учители са преминали курсове с евросредства

 Близо 15 000 учители у нас са минали квалификационен курс ударно през последните два месеца на 2018 г. с евросредства. Това показва първият междинен отчет на просветното министерство по мащабния проект за квалификация на педагогическите ни специалисти, финансиран с близо 20 млн.лв. по оперативна програма "Наука и образование". От МОН тепърва ще анализират дали обученията са били ефективни, но пък вече е ясно, че сме изпълнили, поне на хартия, заложените по проекта индикатори.

 Процедурата за квалификация е важна освен за повишаване на качеството на образованието, а и поради факта, че можехме да загубим средства по цялата европрограма, ако не бяхме отчели определен процент изпълнение по нея до края на 2018 г. Процедурата бе спряна през 2017 г., тъй като тогава от ЕК замразиха плащанията по програмата заради сериозни нарушения при изпълнението на някои проекти. Размразяването дойде през май месец 2018 г., а за целта от наша страна бяха взети редица мерки - Управляващият орган бе изведен от МОН и премина в Изпълнителна агенция "Наука и образование за интелигентен растеж", ведомството си самооряза 20% (50 млн. лв.) от 9 от т.нар системни проекти (чийто бенефициент е МОН), финансова корекция от 10% бе наложена и за втора група проекти, чиито бенефициенти са училища, НПО-та и т.н. Самата процедурата за квалификация се забави почти фатално. За да я спаси, изпълнителната агенция я прекрати и обяви наново с опростен механизъм. Заложеният индикатор за изпълнение бе за 11 200 включени в обучение учители до края на 2018 г.

 Оказва се, че сме преизпълнили плана - до края на 2018 г. са били обучени 14 223 учители от цялата страна, от които 2091 за прилагане на съвременни методи за оценяване, гласи отчетът на МОН. Той е за периода от 4 октомври до 31 декември м.г. От отговори на МОН става ясно, че обученията са започнали на 10 ноември м.г., т.е реално дните за обучения са били максимум 50. Така излиза, че на ден през ноември и декември месец на 2018 г. у нас са се провеждали по 284 обучения. Разхвърляни по 28-те области, това прави грубо по около 10 обучения на област.

 От МОН засега нямат детайлна информация за обученията - в кои области са били най-много те, учители по кои предмети са участвали най-много и т.н. Оттам посочват, че въпросните обучения са по дейност 1 - за "подкрепа за професионално израстване и развитие на професионалните умения на педагогически специалисти чрез обучения, които завършват с присъждане на от 1 до 3 квалификационни кредита". Въпросните кредити, всеки от който трябва да е поне по 16 часа (8 от които присъствени), бяха въведени с новия училищен закон през 2016 г. - педагозите у нас вече трябва да имат по минимум три квалификациони кредита за 4-годишен период. "Предстои министерството да извърши анализ на данните от първата кампания по различни показатели", посочват от МОН.

 От инструкциите към самия проект става ясно, че дейност 1 включва три области - обучения за ползване на иновативни методи в преподаването и оценяването, за прилагане на модели за създаване на позитивна училищна среда и за прилагане на съвременни модели за управление на образователните институции. Организирането на обученията е делегирано на регионалните управления по образование в цялата страна. Курсовете могат да се провеждат от специализирани обслужващи звена, от висши училища и научни организации, както и от обучителни организации, които имат одобрени програми за обучения, включени в регистъра на МОН.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Онлайн уроци по Английски език
Уроци по Литература за 7 клас
Тренировки по Кик Бокс
Френски език курсове
Частни уроци по Математика Стара Загора
Английски език нива на обучение
Курсове по Немски език Русе
Уроци по Салса за начинаещи
Индивидуални уроци по Математика за 7 клас
Немски език онлайн
Салса танци Пловдив
Спортни танци Бургас
Разговорен Немски
Курс по Народни танци
Курсове по Графичен
Шофьорски курсове Пловдив
Изучаване на Немски онлайн
Уроци по Плуване за възрастни
Частни уроци по Руски език Бургас
Индивидуални уроци по Компютърна грамотност
Курс по Английски език София
Компютърни уроци
Online уроци по Математика
Курсове по Руски език за начинаещи
Счетоводство за начинаещи
Искам да уча Английски
Уроци по Латино танци Варна
Web Дизайн обучение Онлайн
Урок по Математика за 3 клас
Курсове по Френски Варна
Курсове Немски език София
Йога за отслабване
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ