+ Предложи новина
16.08.2017

В Пловдивска област приоритетно ще издирват незаписаните първокласници

В Пловдивска област приоритетно ще издирват незаписаните първокласници

  24 екипа, в които има учители, социални работници, представители на полицията и медиатори, започват да издирват едно по едно децата от Пловдивска област, които трябва да ходят на училище, но не са записани никъде. Утре изтича крайният срок за сформиране на екипите по новия механизъм, който тази година държавата ще приложи, за да обхване максимално повече деца в образователната система. В Пловдивска област ще има по един екип за всяка от 18-те общини и още 6 - по един за всеки район в Пловдив, съобщи Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование. Тъй като все още не са предоставени поименните списъци на децата от базата данни на ГРАО, при нужда има възможност за нова стиковка на екипите - така че да се хвърлят повече сили там, където има повече хлапета в риск от отпадане. Кметството в Първомай е определило и 3 микрорайона на своя територия, където при нужда също има готовност да се насочат повече специалисти.

 Работата започва приоритетно със 7-годишните, които трябва да постъпят в първи клас, и с 5- и 6-годишните, които пък трябва задължително да посещават подготвителни групи в детската градина, казаха още от РУО. Първите обходи по адресите ще са именно на такива хлапета, същевременно ще се търси контакт и със семействата на деца до 16-годишна възраст, които не ходят на училище.

 Познавайки спецификата в Пловдив, шефката на „Социално подпомагане” Надя Танева към момента е разпределила 4-ма свои служители в екипа, който ще обслужва район „Източен”. Двама от тях са от Отдела за закрила на детето, а другите двама - от сектор „Социална закрила”. В „Северен” има готовност в работата по конкретни казуси да се включат други двама социални работници, а в останалите райони - по 1. По същата логика, предвид очакванията къде ще има най-много проблемни случаи, са разпределени и учителите. Всички институции са в готовност в крачка да се прави нова разстановка според нуждите.

 От 4 септември трябва да започнат реалните дейности на сформираните вече екипи по списъците с необхванати деца. По пловдивско ноу-хау за всеки в риск от отпадане ще се прави персонален електронен профил, в който ще се попълват данните за семейството, детето и каква подкрепа е оказана. Нашето присъствие е много отговорно, защото, докато училището трябва да мотивира семействата, ние сме длъжни да предложим механизми за подкрепа, каза шефката на социалните Надя Танева. В края на всеки месец ще се праща междинен отчет до РУО.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове София
Езикова школа Испански език
Индивидуални уроци по Химия
Уроци по Гръцки
Индивидуални уроци по Немски език София
Частни детски градини Сухата река
Онлайн Английски
Частни уроци по Литература Хасково
Школа по Ориенталски танци Пловдив
Учител по Математика Сухата река
Онлайн Счетоводство
Френски за начинаещи
Частни уроци по Немски Люлин
Клуб по Спортни танци Пловдив
Уроци по Химия и Биология
Частни уроци по Испански език София
Курсове за Английски Варна
Начална школа по Пиано България
Уроци Рисуване
Тренировки Бокс
Пилатес в Перник
Тестове по Икономика
Уроци по Испански език Пловдив
Народни танци в Младост 3
Частни уроци по Испански език София
Уроци за ученици Математика
Частна детска ясла София Красна поляна
Детски Фризьорски салон
Курсове за Фризьор София
Разговорен Английски за 6 седмици
Курсове по Немски език София
Обучение по Графичен
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ