+ Предложи новина
03.09.2020

В Пловдив три иновативни паралелки започнаха училище в условията на коронакризата

  Петокласниците от Математическата гимназия в Пловдив първи влязоха в клас. Трите иновативни паралелки са и първите, които ще пробват хибридното обучение, съчетаващо присъствени часове и занятия от разстояние в електронна среда.

 Когато от школото преди време планирали такава иновация, никой не предполагал, че ще се зададе пандемия и всички училища ще се замислят за подобен вариант. В чистия си вид, без оглед на извънредни обстоятелства, тя предвижда трите паралелки петокласници да стартират учебните занятия две седмици по-рано от всички останали ученици, като през този период учат усилено 4 профилиращи предмета – информатика, информационни технологии, математика, български език и литература. След опознаването със съученици и учители половината от часовете в тези 15 дни ще са в електронна среда от разстояние. Единият ден например на училище ще е 5. А, а 5. Б ще учи пред компютър вкъщи, дава пример директорката Веселина Карапеева.

 Без тържествена програма, уредби и дори без микрофон, тя посрещна петокласниците и техните родители, за да им представи класните ръководители и преподавателите по профилиращите предмети. Трите иновативни паралелки са с ученици с високи постижения в математиката и различната от стандартната програма за тях е направена, за да могат от старта на учебната година да се готвят интензивно за състезания и олимпиади. Тази година заради ограничителните мерки не можаха да се явят на всички състезания, с които по принцип се прави подборът, но до един са с високи резултати на националната олимпиада и „Математика без граници“.

 На 2 септември започнаха и седмокласниците. За двете паралелки шестокласници пък е предвидено допълнително учене през юни. Веселина Карапеева пожела на учениците от иновативните паралелки да са в училище с удоволствие и да учат с желанието, с което са се борили  за място в тях, да са щастливи и успешни. След като класните ръководители въведоха учениците в класните стаи, директорката събра на разговор родителите, за да ги подготви за предстоящата година с много неизвестни и може би неочаквани решения заради пандемията. Но побърза да ги успокои, че школото има готовност за всякакви варианти и учебният процес няма да пострада.

 Кристиана Калчева все пак предпочита да е в училище, вместо да учи от къщи пред компютъра. Майка й пък няма никакви притеснения и за двата варианта. Момичето  идва от ОУ „Душо Хаджидеков“ и пред входа на школото срещна Кристиян Минеков, с когото заедно били в 4. А клас там. „Стига толкова ваканция“, не съжалява той, че тръгва на училище 2 седмици по-рано от връстниците. Играл, бил на море, но майка му не го оставила изцяло във ваканционен режим - всеки ден решавал и по един тест по математика.

 В първия учебен ден дойде със сестра си, защото всички са на работа. Йоана е от тазгодишния випуск на Английската и, след като изпрати брат си, сега и на нея й предстои да открие учебната година – ще учи архитектура в София.

 Антон от Брестовица в последния месец доста се отегчил  у дома и постоянно повтарял на майка си, че вече иска да ходи на училище. Ще пътува всеки ден до Пловдив, но това е проиграно, защото кака му също е завършила Математическата. „Знам, че в училище ще направят, каквото могат, по отношение на безопасността на децата в условие на пандемия. Но не се знае как ще тръгнат нещата в България, нито как ще реагираме“, каза майка му Росица Декова. Тя е и от другата страна, защото е преподавател по лингвистика в Пловдивския университет. Професионално й предстои да стартира академичната година в последния петък на септември. И на двата фронта – с готовност да превключи към учене и преподаване от къщи в електронна среда.

 Петима бивши четвъртокласници от ОУ „Райна Княгиня“ веднага сформираха тайфа и позираха за обща снимка, преди да се пръснат в трите паралелки в новото училище. В Математическата пак заедно са и Свилен и Радина, които били в един клас и в СУ „Константин Кирил Философ“. Той приготвил няколко тетрадки като за начало, но тя е готова с всичко – до пергела и транспортира. Само не е сигурна дали точно математиката е истинското й призвание, защото обича да чете и пише истории. Точните науки и литературата тепърва ще се борят за нея, а според Радина едното не пречи на другото.

 В Математическата предстои  Педагогически съвет, на който ще се вземе решение за организацията на учебните занятия за всички класове. Училището е едно от учебните заведения, които са притиснати от недостига на база, тъй като дели сградата с ОУ „Драган Манчов“. Затова трудно ще се спазят изискванията да няма контакт между паралелките и може да се наложат нестандартни решения.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ