+ Предложи новина
13.07.2016

В Пловдив подготвят бъдещи програмисти с финансиране от IT фирми

В Пловдив подготвят бъдещи програмисти с финансиране от IT фирми

  ИТ бизнесът ще финансира подготовката на бъдещи програмисти, които да учат професията в Математическата гимназия в Пловдив и още две училища в страната - Математическа гимназия „Баба Тонка” в Русе и едно столично школо. В начинанието Българската асоциация на софтуерните компании (БАСК) е готова да вложи 500 000 лв., като  вчера председателят Стамен Кочков поиска още пари от просветния министър Меглена Кунева, за да се разшири моделът в 20 центъра в цялата страна. Целта е още от средното образование бизнесът да подпомогне подготовката на кадри за бранша, тъй като от вузовете не достигат. Не става въпрос за дуално обучение, то е неприложимо за професията на програмиста, ще бъде по-скоро извънкласна форма, уточни директорът на ОМГ „Акад. Кирил Попов” - Ивайло Старибратов, затова подборът няма да е като в елитните паралелки след 7 клас.

 На този етап договорките са да няма изобщо изпит, а децата да се поемат на по-ранна възраст - в 6 клас. На субсидираните места ще се обучават ученици със засилен интерес към програмирането. Целта е по-скоро да се апробират програми за обучение, изготвени от реалния бизнес в този сектор, уточни Старибратов. Те са разработени от БАСКОМ и преди около две седмици са внесени в Националната агенция по професионално обучение и образование. Организацията има намерение в бъдеще да готви и учители, които да преподават програмиране в гимназиите.  

 На среща с министър Кунева инициативата получи подкрепа. За да отдели МОН пари в подкрепа на начинанието обаче, тя е поставила условие проектът да е дългосрочен и устойчив. Според нея са важни също добавената стойност, икономическият модел, заплатата, с която ще започват работа учителите, и мотивирането им в ИТ образованието. Също така е настояла да се видят резултатите - какъв процент от децата получават реализация след това в ИТ сектора или продължават по тази специалност в университет.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.96 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ