+ Предложи новина
10.01.2020

В опит да приключат часовете в 18.30 ч. училища намаляват междучасията на 5 минути

  Няма как последният час да приключва до 18,30 ч., както настоява МОН, единодушни са пловдивски директори на училища с двусменен режим. Миналия ден зам.-министърът на образованието Таня Михайлова препоръча да се направят такива разписания, които да не задържат децата в клас до по-късно, за да е по-разумно разчетен графикът и да е по-безопасно прибирането им у дома. Проверка на „Марица” показа, че в тукашните училища последният час приключва между 18.50 и 19.30 ч.

 Последният звънец в Английската бие 10 минути преди 19 ч. Няма как да е иначе при 32 часа в седмицата. В един от дните, както е по закон, занятията дори са до 19,30, каза директорът Николай Радев. Тогава последният е час на класа, за да няма и прекомерно натоварване с още една учебна дисциплина. Невъзможно е да се изпълни препоръката на МОН последният час да стане нулев, за да си тръгват децата по-рано. Причината е, че нулевият на втората смяна би се застъпил с последния на първата. А училищата нямат база едновременно да се провеждат и двата - именно затова са на двусменен режим.

 За да изпълни общинския план за минаване на една смяна, ЕГ „Пловдив” предлага ново решение. Миналата година гимназията избегна орязване на паралелки, като поиска затвореното студентско общежитие „Димитър Благоев”, в което да оформи учебни зали. Оказало се обаче, че и да го получи, ремонтът ще струва повече от нова постройка. Затова сега Радев е внесъл искане Общинският съвет да отпусне 180 000 лв.

 С тях планира два етажа от общежитията, които учениците ползват сега, да бъдат префасонирани в общо 14-16 класни стаи. Блоковете са санирани след мащабния ремонт по-миналото лято. Дори и 10 зали ще стигнат да се мине на една смяна, и то още през втория срок на идната учебна година, уверява Радев.

 В 18.50 ч. свършва седмият час и в Хуманитарната гимназия, като началото на занятията е изместено в 13 вместо в 13.30 ч. Не можем да съкращаваме повече и междучасията, последните две вече сме направили по 5 минути, както позволява нормативната база, каза директорката Соня Киркова. Школото дели сграда с ОУ „Княз Александър I”, като ползва класните стаи следобед. Миналата година по изготвения 9-годишен общински план за минаване на едносменен режим училището бе застрашено от орязване на една паралелка от приема. В крайна сметка тя оцеля след вълнения като последен компромис от страна на местната власт и РУО. По същия начин  се процедира и със СУ „Св. Патриарх Евтимий”. Сега обаче Общината и РУО са категорични, че няма да има повече отстъпки от подготвения план.  Въпреки това Хуманитарната пак е записала в план-приема си миналогодишните 7  паралелки. Разчитаме на волята да не се орязват профилираните паралелки в езиковите и хуманитарните гимназии, каза Соня Киркова.

 Сигурност в дългосрочен план дава и проектът за нов корпус в двора на школото, за който се заговори в последните месеци. Още до края на януари ще е конкурсът за идеен проект, като успоредно от район „Централен” ще се търси и финансирането, добави Киркова.

 В СУ „Св. Патриарх Евтимий” занятията са от 13,30 до 19,10 ч. за втората смяна без възможност за изместване напред заради първата. Децата от прогимназията учат до 18,20 ч. Там все още не е минал Педагогическият съвет, който ще решава колко паралелки ще бъдат заложени в план-приема в 1., след 4. и след 7. клас. 

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Йога Медитация и Пилатес
Кик Бокс тренировки София
Зумба София център
Частни уроци по Биология Стара Загора
Уроци по Немски език София
Немски език тестове
Школа по Ориенталски танци Пловдив
Арабски танци
Индивидуални уроци по Плуване
Ускорен курс по Английски
Английски курс
Хоро в София
Уроци по Немски език София Младост
Школа за танци София
Езикови школи Варна
Курсове по Испански Пловдив
Уроци по Математика Младост
Курс Немски език Пловдив
Балет деца маша илиева
Балет за деца Бургас
Клубове по Спортни танци Стара Загора
Уроци по Плуване Варна за възрастни
Летни уроци по Английски
Шофьорски Курсове Младост
Частна детска градина София Бъкстон
Урок по Английски за деца
Частни уроци по Руски език
Обучение по Френски език
Пилатес упражнения с топка
Уроци за матура по География
Курсове по Испански Варна
Курсове в София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ