+ Предложи статия
20.02.2016

В новите учебни програми ще има повече часове за български език и литература

В новите учебни програми ще има повече часове за български език и литература

  Как се пише автобиография - това ще изучават децата в първия гимназиален етап (VII-X клас). Това съобщиха експертите от Министерството на образованието по време на общественото обсъждане на програмите по български език и литература и история и цивилизации за шести и осми клас, което се проведе вчера в Сливен. От ведомството уточниха, че от седми до десети клас учениците ще трябва да усвоят как да правят резюме на научен текст, резюме на медиен текст, автобиография, a във втория гимназиален етап - конспект на научен текст, реферат, мотивационно писмо и библиография. Програмите, по които ще учат учениците, са резултат от обобщението на много споделени мнения през годините, категорични са експертите от просветното министерство. Те посочват, че с новите програми се предлага много по-лесна структура за учители, родители и автори на учебници. Като акценти експертите изтъкват, че в новите учебни програми има повече часове и повече тежест в съдържанието както за българската литература, така и за българския език.

 Предмет на дискусията в Сливен, където от Министерството представиха програмите вчера, е било и увеличаването на часовете по история в десети клас, което било посрещнато с одобрение от събралите се учители. Сред обсъжданите теми е и балансираният брой произведения в програмите и степента, в която текстовете по литература отговарят на интелектуалното развитие на учениците в различните класове, посочват още от ведомството. Каквото и да пише в програмите и учебниците, преподавателят е този, който превежда езика на учебниците пред своите ученици, посочва зам.-министъра на образованието.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ