Регистрирай се
+ Предложи новина

06.12.2018

В навечерието на 8 декември студенти тестват алкохол в акцията „Празнувай отговорно”

В навечерието на 8 декември студенти тестват алкохол в акцията „Празнувай отговорно”

 Колко алкохол могат да изпият за денонощие, без да си навредят, с каква храна да го приемат и колко часа да спят, преди да се качат в автомобила. Това научиха студенти на старта на кампанията „Празнувай отговорно” в Пловдив. По традиция в навечерието на студентския празник 8 декември тя се подема от Студентския съвет в УХТ, а миналата година взе награда за пътна безопасност.

 За първи път тази зима се присъединяват и младежи от пловдивския Медицинския университет. Те заеха позиция в двора на УХТ, за да разясняват как алкохолът влияе върху здравето и кои са приемливите количества. „Дозата прави отровата. Дневната консумация на твърди питиета трябва да е в рамките на 50 мл, виното – не повече от 200 мл, а ако се консумира бира, трябва да се спре на 500 мл”, обясни Йозлем Кюлджева, петокурсничка по медицина и председател на Студентския съвет в МУ. И в трите случая алкохолът не бива да се съчетава с блажни храни, макар българинът толкова да обича свинската пържола. Причината е, че в комбинация с мазнини алкохолът се разгражда по-бавно. За да са в кондиция тялото и умът, е нужно да се спи поне 8 часа след купона, препоръчаха още бъдещите медици.

 На старта на кампанията днес младежи имаха възможност да сложат специални очила и да минат трасе, виждайки това, което би лакътушело пред очите им, ако са подпийнали. Аварийният екип на БМЧК пък направи върху макети демонстрации на първа долекарска помощ, за да знаят студентите как да реагират адекватно при инцидент на пътя.

 Младежите тестваха няколко вида алкохол, за да се научат да различават качествения от ментето. „Добрият е по-мек, не гори гърлото и вкусът му остава по-дълго. А ако се добави капка вода, цветът не се променя”, разясни Иво Финков от УХТ. Той е председател на Студентския съвет там и зам.-председател на Националното представителство на студентските съвети. Финков обясни, че целта на кампанията е да се заостри вниманието и младите да празнуват по-отговорно и разумно. След като участниците затвориха за кратко символично пешеходната пътека пред УХТ, пуснаха гълъби в небето и дефилираха в шествие по Главната, инициативите ще продължат още три дни. Утре Аграрният университет е домакин на дегустациите, демонстрациите и лекцията, а студенти от АМТИИ са подготвили изложба и концерт. В сряда акцията продължава в МУ и, на 6 декември е ред на Пловдивския университет.

 Ако сме предотвратили нещастие дори с един човек, значи сме успели, каза ректорът на УХТ проф. Кольо Динков. Когато студентите не постъпват разумно, ще се намесим с цялата строгост на закона, предупреди инспектор Ботьо Гергинов от „Пътна полиция”.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Модерен Балет
Разговорен Немски онлайн
Частна детска ясла София Витоша
Уроци по Народни танци София Люлин
Уроци по Български език за 5 клас
Уроци по Немски език за начинаещи
Искам да науча Английски
Как да научим Английски бързо
Web design уроци
Ноти за Пиано за деца
Нива в Английския език
Как да научим Английски лесно
Курсове по Италиански език София
Уроци по Математика център
Латино танци в Младост
Учител по Пиано
Курсове за Фризьор Бургас
Dance Хип Хоп танци
Курсове по Руски език Велико Търново
Уроци Танго София
Частни детски ясли София център
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Уроци по Английски
Уроци по БЕЛ за 2 клас
Уроци по Български София
Частна детска градина София Красно село
Латино за деца
Италиански за начинаещи онлайн
Двойно Счетоводство
Частни детски градини Младост
Уроци по Френски език Стара Загора
Програма за изучаване на Английски език
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече