+ Предложи новина
12.09.2016

В най-желаните училища ще има паралелки с повече от допустимия брой първокласници

В най-желаните училища ще има паралелки с повече от допустимия брой първокласници

  61 паралелки в страната ще приемат повече от максимално допустимия брой първокласници, показват данни на просветното министерство. Причината е, че има много желаещи в тези училища. 7 от по-големите паралелки са във Варна, 32 - в Бургас и 4 - в София. В тях учениците ще са над 24. По регламент максималният брой първолаци в клас трябва да е 22-ма. По изключение директорът може да увеличи приема до 24 ученици, когато например има деца с еднакъв брой точки за прием. В по-големите градове обаче масово напливът е към малко на брой училища, които не могат да поберат всички кандидатстващи. Това принуждава директорите да пишат молби до министерството. Министърът може при определени условия да разреши и приемане на повече от 24 деца в клас. Меглена Кунева заяви, че ще удовлетворява тези молби, които са много добре обосновани.

 Въпросът е, че в големите паралелки ученето значително се затруднява и винаги има проблеми с дисциплината. Не е ясно и каква е материалната база в училищата с големите класове и дали ще бъдат осигурени достатъчно добри условия за целодневните занимания на децата. За да избегне масовия наплив само в определени училища и висенето на родителите през нощта по опашки за записване, МОН планира да въведе от догодина централизиран прием в големите градове със задължителен критерий - адрес.

 В е-платформата "Твоят час" по оперативна програма "Наука и образование" вече са се регистрирали 135 училища и 40 външни организации, предлагащи образователни услуги. Ще се финансира допълнително обучение по трудни предмети, както и извънкласни занимания. Очаква се всички училища да се включат в проекта, като средно ще получат по 24 хил. лв. на година. Тези с повече роми ще вземат повече пари, тъй като ще имат повече допълнително обучение. 12 лв. на час ще е заплащането на педагогическите специалисти, учителите ще вземат с няколко лева по-малко.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ