+ Предложи новина
08.10.2015

В МОН усилено работят върху новите държавни образователни стандарти

В МОН усилено работят върху новите държавни образователни стандарти

  Министерството на образованието и науката има 1 година, за да подготви новите държавни образователни стандарти. А три от тях трябва да са готови до месец и половина. Това следва от приетия преди дни от парламента нов закон за предучилищното и училищното образование, който предстои да бъде обнародван в "Държавен вестник" до около две седмици. Стандартите са изключително важни, защото ще разпишат новите правила, по които трябва да заработи системата на средното образование от догодина. В момента те са 19, като за бъдеще ще станат 18. Някои от тях ще са изцяло нови, други са с различни имена, но така или иначе всички ще трябва да се преработват. До един месец след обнародването на закона, т.е след около месец и половина, трябва да са готови 3 ключови стандарта - за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците. От тяхното навременно приемане зависи и изготвянето на новите учебни програми. Въз основа на тях следва да се напишат и новите учебници, по които от 2016/2017 г. трябва да учат учениците от първи и пети клас. Останалите стандарти следва да са готови до 1 месец след влизането в сила на закона, предвидено за 1 август 2016 г., т.е. до 1 септември 2016 г.

 От МОН непрекъснато уверяват, че работят по стандартите, но все още няма никаква информация за тях. Министър Тодор Танев обясняваше, че докато новият закон не бъде приет, няма как да бъдат изработени и новите правила. Обнародването на закона вече е въпрос на броени дни, но от министерството отказват да предоставят на "Сега" графика за разработване на държавните образователни стандарти по работни групи, както и със сроковете за тях. Зам.-министър Ваня Кастрева призна, че са притеснени заради сроковете, но ще работят максимално бързо. Самият проф. Танев пък коментира, че за изготвянето на нови учебници са нужни поне година и половина-две.

 Изцяло нови стандарти ще трябва да се пишат за учебния план, за общообразователната подготовка, за профилираната подготовка, за приобщаващото образование, за институциите и за управление на тяхното качество, решиха депутатите. Според новия закон няма да има отделен стандарт за учебното съдържание, за професионалното образование и за извънкласните и извънучилищните дейности, каквито съществуват в момента. Както и досега например ще имаме стандарт за предучилищното образование, за усвояването на българския книжовен език, за придобиването на квалификация по професии, за нормирането и заплащането на труда и за инспектирането. Сегашните изисквания за здравно обслужване и за безопасни условия на труд вече се преименуват в стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Стандартът за учебниците и учебните помагала вече ще включва и познавателните книжки. Този за годишната издръжка на децата и учениците става стандарт за финансирането на институциите, а правилата за учителската правоспосбност и квалификация пък се преименуват в "статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти".

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.92 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ