+ Предложи новина
13.03.2018

В МОН ще подготвят стратегия за възпитателната работа в училищата

В МОН ще подготвят стратегия за възпитателната работа в училищата

  Просветното министерство възнамерява да изготви стратегия за възпитателна работа. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев. "Възпитанието е много важна част от образованието, но като че ли е подценена през последните години", каза министър Вълчев. В тази връзка той подчерта, че се предвижда възпитанието да бъде една от основните теми за ведомството му в следващата една година.

 "Ще разработим стратегия за възпитателната работа. Това ще бъде документ, който ще съдържа политики, предложения за политики и дейности по отношение на подобряването на възпитателната работа. Ще използваме този документ и за това да проведем разговор за това какво искаме, как да възпитаваме децата си. Аз като родител искам от образователната система детето ми освен да получи максимума на образователните си възможности, но и системата да го направи добър човек, дори с цената на повече дисциплина и рестрикции. Трябва да възпитаваме децата в толерантност, уважение, дисциплина, трудолюбие. Всичко това се опитваме да го вплетем в учебните програми", коментира министърът.

 Според него е важно и как ще бъдат подготвени учителите: "Ще използваме възможността да разменим добри практики между образователните институции. /.../ Възпитанието трябва да бъде във всеки час, в отношението на учителя към ученика. Много е важно ние да подготвим учителите, да имаме добрите, мотивирани учители, за да възпитат децата ни", заяви той.

 Просветният министър прогнозира, че ще има голям недостиг на работна сила във всички сфери на обществения и икономическия живот: "Тези, които ще навлязат в работната сила са малко над 60% от тези, които предстои да навлязат в пенсионна възраст. Критично важно е в образователната система да преодолеем този недостиг". Вълчев добави, че недостигът на учители е налице в много страни. Младите хора са много по-малко склонни да се включат в професии, които са по-предсказуеми и еднообразни, каза той и добави, че все повече учителската професия ще разчита и на хора, които няма да работят по 40 години в образователната система. След 10-15 години ще имаме най-голям недостиг, смята министърът. По думите му е много важно да има политически консенсус да се поддържа учителската заплата над средната за страната.

 "Променяме учебните програми. Съотношението между учебен материал и упражнения, в това число упражнения, свързани с технически средства, игри, се променя - става 60 на 40. В последните години разширяваме дейностите по интереси. Тази политика трябва да стане устойчива. Планираме в следващия бюджет да предвидим средства за това. Опитваме се да отворим образователните институции за партньорства с максимален брой институции - както културни, така и работодатели. Децата да посетят предприятие, да видят как се случва един процес в реалния сектор, за да ги мотивираме в по-голяма степен да се включат в професионалното образование", посочи той.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ