+ Предложи новина
09.05.2016

В МОН обсъждат увеличение на учителските заплати

В МОН обсъждат увеличение на учителските заплати

  Отрасловият съвет в МОН за тристранно сътрудничество в областта на средното образование е обсъждал увеличение на учителските заплати. Това съобщи за "Сега" зам. просветният министър Диян Стаматов. Темата е била разгледана на първото заседание на работната група за подготовка на нов колективен трудов договор за 2016 г. в средното образование, проведено преди месец. На него са присъствали всички национално представени синдикални и работодателски организации, директори на дирекции и експерти от министерството. Колективните трудови договори в просветата са факт от 1992 г. и се обновяват на всеки две години. Сегашният изтича на 26 юни. Проектът на нов колективен договор е бил предложен от Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и Независимия учителски синдикат към КНСБ. Зам.-министър Стаматов уточни, че преговорите по създаването на новия договор тепърва започват и конкретните промени в него ще станат ясни след месеци. Най-общо обаче са се обсъждали учителските заплати, увеличаването на заплащането на лекторските часове, гарантирането на средствата за пенсиониране и др.

 Председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Попов потвърди, че е обсъждан ръст както на работните заплати, така и на близо 10 допълнителни плащания за преподавателите. По думите му екипът на Кунева е възприел идеята им за повече средства в сферата на образованието и дори се е ангажирал да поиска актуализация на бюджета. За целта и профсъюзите са започнали да лобират пред парламентарната просветна комисия. "Дано от МОН да бъдат категорични, когато се борят за актуализация на бюджета, защото в противен случай новият училищен закон няма да проработи", коментира Попов. Той обясни, че синдикатите са поискали между 10% и 20% годишен ръст на пакета от плащания за учителите, който включва и допълнителните дейности, заложени в новия закон, като отговорност именно на преподавателите. Става дума например за атестацията на учителите - ако преподавател получи висока атестационна оценка, нека да вземе и допълнително възнаграждение за това, обясни Попов. По същия начин профсъюзите настояват педагозите да получават допълнителни плащания и след изкарана квалификация, за да имат мотив да се развиват. Лекторските часове пък да са обвързани със заплатите - ако те растат, да се увеличават и часовете, които учителите преподават над нормата, е другото искане на синдикатите.

 Дали ще има реално увеличение и какви ще са конкретните цифри, зависи от постигнатата актуализация на бюджета, коментира Попов. Не е ясно дали такава ще може да бъде извоювана, тъй като средносрочната бюджетна прогноза за 2016-2018 г. не предвижда увеличение на парите за средно образование.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ