+ Предложи новина
29.11.2018

В края на календарната година: Държавата даде 18 милиона за дейности в образованието

В края на календарната година: Държавата даде 18 милиона за дейности в образованието

 1 553 600 лева отпуска държавата за дейности по Национална програма "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование", стана ясно след днешното редовно заседание на Министерския съвет. Идеята е с въпросните пари да се осигури интернет свързаност на всички училища, които са на бюджетна издръжка. Средства ще се разходват и за техническо обезпечаване на учебния процес в 149 институции от системата чрез внедряване на модерни технологии в процеса на обучение с цел подпомагане на училищата в дейностите по обновяване на компютърна техника и/или внедряване на образователни иновации, свързани с учебния процес.

 Почти толкова пари - 1 538 198 лв. ще отидат за допълнително обучение на учениците в основното образование, които срещат трудности при овладяване на учебния материал по български език и по математика. Парите се отпускат по два модула на Националната програма "С грижа за всеки ученик" - Модул 1 "Осигуряване на допълнително обучение на учениците от началния етап на основното образование за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка" и Модул 2 "Осигуряване на допълнително обучение на учениците от прогимназиалния етап на основното образование за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка".

 Съгласно друго правителствено Постановление са одобрени 7 368 304 лв. за осигуряване на дейности по Национална програма "Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование" за 2018 година. Парите са предназначени за изплащане на обезщетения на персонала за месеците септември и октомври 2018 г. поради намаляване на числеността му от настъпила промяна в структурата и състава му, при прекратяване на трудови правоотношения на друго основание, или при преструктурирането на мрежата от образователни институции. Отпускат се и допълнително по бюджетите на общините 7 991 315 лева за 2018 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици. От тях 7,4 млн. лева идват от държавния бюджет, а останалите пари - от бюджета на МОН.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ