+ Предложи новина
13.01.2016

В каква държава живеем?

В каква държава живеем?

 2000 случая на побой и психически тормоз - толкова са регистрирани за последната година, заяви Юлиян Петров от синдиката на учителите пред бТВ. По думите му физическата агресия се увеличава. Само миналата седмица станаха известни два случая на побой от родителки над учителки в Севлиево и в Малко Търново, и то пред децата. Вчера стана ясно, че жената, била учителката в Севлиево, ще се изправи пред съда.

 „Ние имаме нарушение на доверието на българските учители към училището. Ако погледнем 30 години назад обсъждането с учител на дадена оценка беше недопустим въпрос”, каза още Петров. По думите му често се случвало родители да посещават учебните заведения с адвокат, за да разговарят с директор или учител за дадена оценка на своето дете. Според Юлиян Петров училището трябва да се превърне в затворена система и външни лица да не бъдат допускани без разрешението на директор или класен ръководител. „Трябва да се консумират законите така, както са написани”, каза още Петров.

 Вчера, 12 януари, във Враца след побой от двама братя заради спор относно правилата за движение по пътищата, както обясниха от прокуратурата, почина 18-годишният ученик Тодор Й. Публикувани снимки от местни медии, на които се виждаше както тялото на младежа, така и преминаващи минувачи, предизвикаха остри обществени реакции. Коментира се бездействието на околните, както и озверяването на части от обществото и безнаказаността на избрани.

Публични коментари във Facebook относно случая.

Теодор Михайлов, "Протестна мрежа", (със съкращения): "Двама братя вчера пребиха до смърт момче на 18 години във Враца. Внимателно следете продължението, защото ще се окаже, че Тодор Йорданов всъщност се е самоубил по невнимание, подхлъзвайки се и гълтайки си езика. При лошо стечение на обстоятелства за братята е възможно да бъдат осъдени УСЛОВНО на 2 г. и 6 месеца." 

 Огнян Минчев, политолог: "Тероризмът на феодалната олигархия, превърнала България в джунгла. Изроди съществуват във всяко общество. Институциите и правосъдието са върха на винаги тънкия слой цивилизация, която сдържа проявите на звероподобни индивиди - ако не с друго, то със страха от възмездие. Деградирането на държавата, институциите и правосъдието до статута на ибрикчии на обществената тиня, разперена на гребена на българската джунгла като феодално-олигархична мафия превръща тероризма на сганта в неизбежно ежедневие на обществения живот в страната. Пътят извън задънената улица е ясен. Първо, възстановяване на държавата като съвкупност от институции, гарантиращи гражданско равенство и обществена справедливост. Второ, лидерство за морално обновление на обществото. Интелектуалният и духовен елит на обществото - малък, отчаян, какъвто и да е - трябва да изпълни мисията си за възраждане на моралното чувство на хората в обществото. Бог ни е дарил способността да различаваме добро от зло, но тази способност трябва да се възпитава и култивира - чрез просвещение и положителни примери на добродетелен живот. В джунглата разлика между добро и зло няма. Бог да прости убитото момче във Враца!" 

 Жюстин Томс, ДЕОС, (със съкращения): "Враца е България. Убийството го гледаме всички и зяпаме сеир. Всичи сме виновни. Очаква ни много работа. Много". 

 Манол Глишев, "Протестна мрежа", (със съкращения): "Един млад мъж загина, а Борисов и Бъчварова се наср*ха. Да не сме били критикували. Убийства били ставали навсякъде. Да сме били гледали сериали. Боже, дай ми сили, оръжие и приятели, не Ти ща търпението!" 

 Самуил Петканов, автор на сатирични статии, "Неновините", (със съкращения): "Случаят във Враца е много показателен. В България на много места сме свикнали да има едни ценкочоковци. Тях ги търпим още от училище да са такива, защото обикновено и татко им е някакъв такъв... Прости кретени с физическа власт, на които покорно се козирува, "за да не стане беля". Те си правят гонки, те са лихвари, те са "познати на полицията". Те често имат политически гръб, защото по избори уреждат гласовете, или пък се занимават с контрабандата, с която "се борят" техните политически попечители... Да си прост и агресивен е извънредно приемливо и не съм виждал това да предизвиква толкова възмущение, колкото ако някой се обяви за умен и красив и занесе минерална вода на полицай. Щото с последните е най-лесно да се бъдеш прост и агресивен." 

 Кузман Илиев, икономически журналист, (със съкращения): "А за това, че монополистът в защитата на сигурността ни, никога го няма, независимо къде се случва нападението срещу нас и собствеността ни - мисля, че няма смисъл да се търси причината кой знае колко дълго.

Източници: www.trud.bg  www.actualno.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс Фризьор София
Йога за бременни
Спортни танци Пловдив
Уроци по Английски за начинаещи
Балетна школа София учебна година
Отслабване с Йога
Учител по Немски език
Online уроци по Пеене
Гръцки език за напреднали
Уроци по Салса Пловдив
Клуб по Народни танци Велико Търново
Онлайн уроци по Английски език за начинаещи
Уроци по История
Ноти за Пиано за начинаещи
Курсове по Немски език Варна
Фитнес за начинаещи
Уроци по Танго в София
Уроци по Английски в Пловдив
Тестове по Немски език за начинаещи
Интензивни курсове по Английски София
Частни уроци по Френски Русе
Индивидуални уроци по Плуване за деца Варна
Уроци по Италиански език
Школа за Народни танци София
Руски език курсове
Уроци по Български
Народни танци София Надежда
Пилатес София център
Уроци по Рисуване Бургас
Клуб по Спортни танци София
Хип Хоп танци София
Матури по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ