+ Предложи новина
26.03.2020

В извънредна ситуация родителите стават помощник-учители

 Указанието от МОН да се премине към преподаване на нови уроци чрез дистанционното обучение е на път да превърне родителите в половин учители. Особено трудно е за децата от малките класове, които не могат да се справят без помощ от преподавател и родител. Насоките от просветния министър Красимир Вълчев са вече да се взима и нов материал, а не само да се правят преговори, упражнения и обобщения като при старта на дистанционното обучение.

 За да могат да предадат новите знания от разстояние, учители прибягват до всевъзможни средства. Най-лесният начин е час в реално време с видеовръзка във виртуалната класна стая. Работещите родители на децата от начален курс обаче, които трябва да окажат помощ,  не могат да са по едно и също време пред устройствата. Затова преподаватели опитват да заснемат у дома любителски видеа, на които обясняват и пишат с подръчни средства, които да бъдат пратени през платформите за дистанционно обучение или по каналите, които съответното училище ползва.

 Най-добрите имат авторски електронни уроци и презентации с допълнителни визуализации. Други пишат обстойни обяснения, които родителят да чете и на свой ред да обяснява на детето като нов урок. Преподаването на тези нови знания обаче изисква още по-голяма ангажираност от семействата на децата от малките класове, а мнозина от тях успоредно с това че „учителстват“, и работят активно или дистанционно. Допълнителен проблем в условията на извънредното положение се оказва и създадената организация за намаляване на тежестта на раниците. В резултат на политиките на МОН в последните години училищата монтираха шкафчета и въведоха система учебниците да не се взимат вечер, а да стоят в клас. Сега обаче се оказват блокирани в затворените училища.

Преподавателите ползват алтернативата – електронните, за които издателствата „Просвета“ и „Клет“ обявиха свободен достъп. С тях обаче се стига до други недоразумения – учители пращат линкове към учебно съдържание с допълнителни електронни ресурси, но учениците нямат достъп до пълния набор. Те могат да виждат само  копие на хартиения учебник, без да могат да ползват добавените визуализации, звукови файлове и видеа. Нужно е да свалят и инсталират интерактивен вариант, а не електронно четима версия, но не всички се справят, а и не всички устройства могат да поемат тежките файлове.

 Затова преподавателите допълват онлайн уроците с още материали от платформи със свободен достъп. Това увеличава обема на заданията, които всяко дете трябва да изпълни за деня. А и го принуждава да стои дълги часове пред компютъра. За да избегнат това, родители са готови да купят наборите учебници и тетрадки от джоба си, въпреки че са ги получили в началото на годината безплатно от държавата. Идеята е децата да имат достъп на хартиен носител до учебното съдържание, докато другите комплекти са затворени в училищата. Дори и при готовност за допълнителния харч, такова намерение също трудно сработва – повечето книжни борси са затворени или не разполагат с количества от нужните учебници и  тетрадки, тъй като никой не е очаквал такова търсене. 

 „От сутринта идват родители да търсят тетрадки. Готови са да ги дублират и да имат по два екземпляра, когато падне забраната за занятия, но да осигурят по-спокойна работа на децата си в момента“, обясни продавачка от книжна борса „Макрос“. Тя е сред малкото, които въобще работят в момента. Затворени са обектите на „Пегас“, но оттам влизат в положение да направят проверка дали имат наличност и да предложат начин за получаване. Оказва се обаче, че нужното го няма или е в единични бройки. Борсите, които иначе са конкуренти, в момента също са загърбили съперничеството – от Борса за учебници „Пловдив“, която не работи, например насочват към „Макрос“. 

 Въпреки предизвикателствата, усилията продължават - и в учебни заведения, които са по-напред, и за „новаците“ в прилагането на облачните технологии. За по-опитните процесът върви гладко, тъй като създават свои електронни ресурси, а не ползват готови от различни платформи, с които възникват технически проблеми. Учители се шегуват, че когато отмине извънредната ситуация, ще издадат почетни сертификати на родителите – за помощник-учители.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Немски онлайн
Курсове по Руски език в София
Латино танци за възрастни София
Тест по Икономика
Уроци по Гръцки език
Уроци по Математика Бургас Изгрев
Частни уроци по Английски в Овча Купел
Хоро клуб по Народни танци
Частен учител по Английски език София
Курсове по Руски език Бургас
Частни уроци по История
Уроци по Пиано ноти
Курсове Английски език Бургас
Индивидуални уроци по Латино танци София
Школа по Английски език в Казанлък
Балет за деца Варна
Уроци по Биология за 9 клас
Частно училище в София
Курс по Италиански език
Курсове по Японски език София
Езикова школа Испански език
Балетна школа Варна
Обучение на Английски език
Зумба София
Школа по Ориенталски танци Бургас
Курс по Английски език цена
Школа по Английски език в Пловдив
Курсове по Шведски
Уроци по Турски език за начинаещи
Курсове Графичен
Уроци по аржентинско Танго София
Спорт за деца Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ