Регистрирай се
+ Предложи новина
26.03.2020

В извънредна ситуация родителите стават помощник-учители

 Указанието от МОН да се премине към преподаване на нови уроци чрез дистанционното обучение е на път да превърне родителите в половин учители. Особено трудно е за децата от малките класове, които не могат да се справят без помощ от преподавател и родител. Насоките от просветния министър Красимир Вълчев са вече да се взима и нов материал, а не само да се правят преговори, упражнения и обобщения като при старта на дистанционното обучение.

 За да могат да предадат новите знания от разстояние, учители прибягват до всевъзможни средства. Най-лесният начин е час в реално време с видеовръзка във виртуалната класна стая. Работещите родители на децата от начален курс обаче, които трябва да окажат помощ,  не могат да са по едно и също време пред устройствата. Затова преподаватели опитват да заснемат у дома любителски видеа, на които обясняват и пишат с подръчни средства, които да бъдат пратени през платформите за дистанционно обучение или по каналите, които съответното училище ползва.

 Най-добрите имат авторски електронни уроци и презентации с допълнителни визуализации. Други пишат обстойни обяснения, които родителят да чете и на свой ред да обяснява на детето като нов урок. Преподаването на тези нови знания обаче изисква още по-голяма ангажираност от семействата на децата от малките класове, а мнозина от тях успоредно с това че „учителстват“, и работят активно или дистанционно. Допълнителен проблем в условията на извънредното положение се оказва и създадената организация за намаляване на тежестта на раниците. В резултат на политиките на МОН в последните години училищата монтираха шкафчета и въведоха система учебниците да не се взимат вечер, а да стоят в клас. Сега обаче се оказват блокирани в затворените училища.

Преподавателите ползват алтернативата – електронните, за които издателствата „Просвета“ и „Клет“ обявиха свободен достъп. С тях обаче се стига до други недоразумения – учители пращат линкове към учебно съдържание с допълнителни електронни ресурси, но учениците нямат достъп до пълния набор. Те могат да виждат само  копие на хартиения учебник, без да могат да ползват добавените визуализации, звукови файлове и видеа. Нужно е да свалят и инсталират интерактивен вариант, а не електронно четима версия, но не всички се справят, а и не всички устройства могат да поемат тежките файлове.

 Затова преподавателите допълват онлайн уроците с още материали от платформи със свободен достъп. Това увеличава обема на заданията, които всяко дете трябва да изпълни за деня. А и го принуждава да стои дълги часове пред компютъра. За да избегнат това, родители са готови да купят наборите учебници и тетрадки от джоба си, въпреки че са ги получили в началото на годината безплатно от държавата. Идеята е децата да имат достъп на хартиен носител до учебното съдържание, докато другите комплекти са затворени в училищата. Дори и при готовност за допълнителния харч, такова намерение също трудно сработва – повечето книжни борси са затворени или не разполагат с количества от нужните учебници и  тетрадки, тъй като никой не е очаквал такова търсене. 

 „От сутринта идват родители да търсят тетрадки. Готови са да ги дублират и да имат по два екземпляра, когато падне забраната за занятия, но да осигурят по-спокойна работа на децата си в момента“, обясни продавачка от книжна борса „Макрос“. Тя е сред малкото, които въобще работят в момента. Затворени са обектите на „Пегас“, но оттам влизат в положение да направят проверка дали имат наличност и да предложат начин за получаване. Оказва се обаче, че нужното го няма или е в единични бройки. Борсите, които иначе са конкуренти, в момента също са загърбили съперничеството – от Борса за учебници „Пловдив“, която не работи, например насочват към „Макрос“. 

 Въпреки предизвикателствата, усилията продължават - и в учебни заведения, които са по-напред, и за „новаците“ в прилагането на облачните технологии. За по-опитните процесът върви гладко, тъй като създават свои електронни ресурси, а не ползват готови от различни платформи, с които възникват технически проблеми. Учители се шегуват, че когато отмине извънредната ситуация, ще издадат почетни сертификати на родителите – за помощник-учители.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Упражнения по Немски език онлайн
Хип Хоп танци уроци Варна
Уроци по Математика център
Уроци и школи София
Обучение по Немски език
Тренирай с настроение Зумба
Уроци по Математика Овча Купел
Хип Хоп танци за начинаещи
Клуб по Народни танци Пловдив
Кик Бокс тренировки за жени
Тренировки по Бокс Бургас
Школи по Испански език
Курсове Русе
Учене на Немски език
Английски транскрипция
Курсове Английски Стара Загора
Школа по Китара
Частни уроци Английски Пловдив
Индивидуални уроци по Народни танци
Частни уроци по Физика София
Уроци по Математика София Дружба
Курсове по Китара
Уроци по Математика София Дружба
Как да науча Английски бързо
Online уроци по Рисуване
Курсове Английски език цени
Йога в Русе
Испански език Варна
Индивидуални уроци по История
Курс по Фотография София
Школи по Английски език в Плевен
Курсове за готвачи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ