+ Предложи новина
15.02.2018

В интерес на бизнеса - нови специалности в професионални гимназии в Пазарджишко

В интерес на бизнеса - нови специалности в професионални гимназии в Пазарджишко

  За учебната 2018/2019 г. в средни училища в Пазарджишко са направени предложения за обучение по 8 нови за отделните училища професии и специалности, като по три от тях – „Монтьор по автоматизация“ (ПГПТ – Пазарджик), „Съдебен служител“ (ПГИМ – Пазарджик) и „Аниматор в туризма“ (ПГ „Аксаков” – Пазарджик) до момента в региона не се е реализирало професионално обучение. В две средни училища- СУ „Ал. Иванов- Чапай”, гр. Белово и СУ „Св. Кл. Охридски”, гр. Ракитово за следващата учебна година е заявен план-прием само за професионално обучение по нови за училищата професии, съответно „Системен програмист” и „Монтьор на транспортна техника” и „Фризьор”. Това стана ясно от публикувания план-прием за новата учебна година в област Пазарджик. Всички предложения на директорите за прием по нови професии са подкрепени от местния бизнес, като са постигнати договорености за провеждане на практиките в реална работна среда и модернизация на наличната база и техника за нуждите на обучението по съответната професия и специалност. В предложението на Регионалното управление на образованието в Пазарджик за прием по професии и специалности са включени и паралелки за дуално обучение, към които се наблюдава засилен интерес от страна на учениците и техните родители. За цялата област прием в тази нова форма на обучение ще има в три професионални гимназии - в Панагюрище в ПГИТМТ по професиите минен техник, минна електромеханика, техник на прецизна техника/лазерна и оптична техника, хотелиер и машинен техник.

  В Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии Пазарджик пък са заявили обучение по професията химик-технолог, специалности „Технология на целулозата, хартията и опаковките и „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти. В гимназията по хранително-вкусови технология в Пещера искат да учат за биотехнолог и химик-оператор за фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти. Всички паралелки за обучение чрез работа са заявени от страна на регионалния бизнес, като „Оптикоелектрон груп” АД – гр. Панагюрище, „Биовет” АД – гр. Пещера, „Ди Ес Смит България” АД, „Монди Стамболийски” ЕАД, Камарата на целулозно-хартиената промишленост. При изготвянето на плана по професии за новата учебна година е взет под внимание броят на завършващите VІІ клас по населени места и общини. Предложението е съобразено и с писмо от МОН с посочени професии и специалности, по които има най-голям недостиг на кадри в страната. Предложеният държавен план-прием по професии отговаря на постъпилите заявки от работодателите и техните представителни организации за обучение по определени професии и специалности.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Балетни школи София
Курсове Немски език
Математика обучение онлайн
Частни детски градини в Бели брези
Частни уроци по Немски Велико Търново
Учител по Математика Люлин
Уроци по История за 5 клас
Ноктопластики София
Курс по Френски Варна
Йога в София
Нива в Английския език
Матура по Математика
Частни детски градини Обеля
Частни детски градини Младост
Индивидуални уроци по Класическа Китара
Курсове по Електротехника
Курс по Френски онлайн
Френски език уроци
Летни курсове по Немски
Подготовка за матура по Математика 7 клас
Индивидуални тренировки по Бокс Варна
Online уроци по Испански
Курсове Рисуване
Литература за 7 клас
Частни уроци по Български език Варна
Частна детска градина София Люлин
Детски школи по Футбол
Изучаване на Английски език по интернет
Частна детска ясла София Дружба
Уроци по Немски Пловдив
Народни танци Пловдив
Уроци по Плуване
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ