+ Предложи новина
29.03.2018

В Габрово закриват училище, за да не насърчават образователната сегрегация

В Габрово закриват училище, за да не насърчават образователната сегрегация

  Закриването на ОУ „Цанко Дюстабанов“ в Габрово е включено в дневния ред на редовното заседание на Общински съвет Габрово на 29 март 2018 г. Опозицията от БСП се обяви против закриване на училището. В момента се извършва ремонт на сградата по проект по ОП „Региони в растеж“. Причината за предложението за закриване на училището е законова забрана за образователна сегрегация.

Законът въвежда забрана за образователна сегрегация, а в това училище от 59 деца само 10 са с майчин език български. Всички паралелки са маломерни с по 9-10 деца, а резултатите на учениците са на значително по-ниско ниво от другите училища. Според вносителите това налага гласуване на закриването на училището.

 След закриване на ОУ „Цанко Дюстабанов“ – Габрово на учениците от училището ще бъде предоставена възможност за обучение в другите общински училища, според желанието на родителите. Това ще даде по-добра възможност за тяхното интегриране в образователната система, впоследствие – за развиване в тях на нужните умения за справяне в съвременната обществено-икономическа среда.

 „Във времето Габрово е допуснало да има едно сегрегирано училище и това оказва негативно въздействие върху цялата образователна система в града. Ние трябва да прекратим този модел като едновременно с това гарантираме достъп до качествено образование на всяко дете“. Това заяви кметът на Габрово Таня Христова по-рано този месец по време на консултативна среща, посветена на включващото образование в Габрово и бъдещето на Основно училище „Цанко Дюстабанов“. В срещата участваха представители на различни общности в града, ангажирани с образованието и развитието на децата и младите хора.

 В града тече ремонт на основните училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“, който стартира официално на 15 декември 2017 г. Средствата в размер на 4 000 000 лв. са по Оперативна програма „Региони в растеж“. Продължителността на проекта е до 23 юни 2019 г. Планирани са енергоспестяващи мерки, изграждане на достъпна среда за деца и хора с двигателни проблеми, благоустрояване на дворните площи и изграждане на нови спортни игрища и съоръжения. Ще се изгради нова пожароизвестителна система и видео наблюдение. Помещенията в сградите и остарялото обзавеждане на класните стаи ще бъдат подновени. В учебните сгради след ремонта ще могат да се прилагат интерактивни методи, оборудване и инсталации.

 „Обновяването на сградата ще продължи по проекта. Обмисля се предложението, лично аз напълно го подкрепям, там да се създаде първото иновативно основно училище в Габрово“ – това заяви зам.-кметът Климент Кунев по повод съдбата на ОУ „Цанко Дюстабанов“ и допълва: „Моето лично мнение, както и на колегите ми от Общината е, че това училище трябва да бъде закрито. Габровци знаят, че това е „циганското училище“ и те никога не биха записали децата си там, независимо че някои живеят близо до училището.“

Източник: www.gabrovodaily.info

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Матура за 7 клас по Химия
Народни танци за деца Русе
Частни уроци по Немски език София
Спортни танци за деца
Йога Пловдив
Подготовка за матура по Математика
Уроци по Биология
Немски за деца онлайн
Курс по Немски
Италиански език за начинаещи онлайн
Испански за начинаещи
Уроци по Рисуване за деца
Курс по Италиански Пловдив
Учител по Немски
Уроци по Холандски език
Курсове Масаж
Английски Онлайн уроци
Клубове за Народни танци Стара Загора
Частни уроци по Италиански
Кулинарни Курсове София
Народни танци в Стара Загора
Уроци по Френски език
Курс по Рисуване за възрастни
Уроци по Латино танци
Футболни тренировки за деца
Частни уроци по Испански София
Уроци по Английски език Пловдив
Уроци по Български за чужденци
Частни уроци по Английски цени
Курс по Английски език Бургас
Азбуката на Испански
Модерен Балет деца Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ