+ Предложи новина
15.06.2016

В часовете по история учениците ще влизат в ролята на "репортери от бъдещето"

В часовете по история учениците ще влизат в ролята на

  Нови форми за изучаване на история въвеждат проектите за учебници, които издателите внесоха в МОН в края на миналата седмица. Общо 8 комплекта учебници по история са внесени в срок, като тепърва ще бъдат разгледани от комисиите на МОН и одобрени от учителите. Големият проблем бе именно с помагалата по история на петокласниците, защото те изучават коренно различен исторически период - праистория и Античност.

 Учебниците искат от децата да разказват за древния Рим, правейки интервю с римлянин, като се въплътят в ролята на "репортери от бъдещето". Освен това те ще трябва да се въплътят и в ролите на древните гърци, пресъздавайки тяхната демокрация посредством публични дебати. Има и урок, с помощта на който децата се учат да търсят древни цивилизации в интернет. В учебника влиза и Тутанкамон. Има много интерактивни задачи и възможности за правене на проекти от страна на хлапетата. Някои от преподавателите вече поднасят материала по такъв начин - например карат учениците да правят телевизия "Елада" и по нея да разказват "новините", използвайки историческите факти, влезли в учебника.

 Новите програми по история влизат в сила първо за онези деца, които ще постъпят в пети клас догодина. По нови програми ще учат и първолаците - при тях по нова подредба ще се учи азбуката. Там, където учебниците не са готови, на децата ще бъдат раздавани свитъци с допълнителни указания как точно да ползват материала от учебниците. Самите им учители пък ще преминат специални обучения за това как да им преподават по нови програми със стари учебници.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ