+ Предложи новина
18.01.2016

В час по литература: Ученици станаха адвокати на Македонски

В час по литература: Ученици станаха адвокати на Македонски

  Истинска съдебна битка се проведе в час по български език и литература в столичното 76 ОУ „Уилям Сароян“. Седмокласници се разделиха на два лагера по време на обсъждането на X глава на Иван-Вазовата повест „Немили-недраги“, в която Македонски е пратеник на хъшовете до Васил Левски в Русчук. По пътя си той преодолява редица препятствия. Спорът в час възникна около епизода с убийството на влаха, което Македонски извършва. Обвинителният акт бе съставен и прочетен от седмокласничката Станимира Асенова, която влезе в ролята на прокурор по време на процеса. Учениците се разделиха на две групи. Едната пое защитата на убития влах, другата – на Македонски. „Човешкият живот е безценен и никой няма право да го отнема, независимо от фактите и обстоятелствата“, бе тезата на адвокатите на влаха. „Македонски е принуден да използва насилие, след като опитва всички други начини да се разбере с добро със своя опонент“, контрираха от защитата на хъша. Те допълниха, че като пратеник на хъшовете до Васил Левски, Македонски извършва истински подвиг. В името на дълга към родината той е готов на всичко. Ролята на съдия в процеса бе поверена на Цветелина Терзиева, учител по български език и литература в 76 ОУ „Уилям Сароян“. Тя прочете решението на съда: „Фактите по делото говорят, че Макеноски прави безуспешни опити да се разбере с добро с влаха. Той не среща разбиране, а това поставя в опасност не само него, а и високопатриотичната мисия, с която е натоварен. При тези обстоятелства убийството изглежда неизбежно“. Решението на съда бе, че Македонски е невинен. 

 „Игровият метод на преподаване се използва активно в 76. ОУ. Той отключва активността и иницативността на ученика. Поставя на друго равнище общуването между учениците по време на час, както и контакта с техния учител. Практиката показва, че така се трупат трайни знания по интересен за децата начин“, обясни Емилия Стефанова, директор на училището.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ