+ Предложи новина
19.11.2019

Уволниха директорка на училище, раздала бонуси на учителите вместо закуски на децата

Уволниха директорка на училище, раздала бонуси на учителите вместо закуски на децата

 Директорката на ОУ „Пенчо Славейков” Екатерина Делинова е уволнена със заповед на началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Основанията са финансови и административни нарушения, за които Киркова сезира прокуратурата. По думите й  още миналата година издала предупреждение за уволнение на Делинова, понеже около 32 000 лева били дадени като бонуси на учителите, вместо за закуски  на децата. Школската шефка не привела в действие и 20-процентното увеличаване на заплатите, а ги повишила само с 13 на сто - при положение, че учебното заведение е сред най-големите в Пловдив и има сериозен делегиран бюджет.

 Киркова твърди още, че управлението е засипано от жалби на учители за лош психоклимат, а самата тя била предупреждавана да се пази. Многократно издавала предписания. Вместо да се изпълнят, директорката от началото на годината е представила 13 болнични листа и не е била на работа 168 дни.

 Според констатациите на РУО, ръководството не е изпълнило и Механизма за обхват и задържане на учениците в клас по отношение на 80 деца от „Столипиново”, за които не е издирило къде са в момента и не е въвело данните в общата платформа за междуинституционална работа. Заповедта за уволнение е от 4 ноември, но все още не е връчена, тъй като и в момента Делинова е в болнични. Иванка Киркова е поискала разрешение от Инспекцията по труда да се пристъпи връчване по време на болничен и го е получила. Твърди, че има 9 протокола за посещение на експерти в дома на школската шефка, но това така и не се случило. Следващата стъпка по закон е изпращане на нотариална покана. Ако Делинова не се яви 2 седмици да си получи заповедта, тя се счита за връчена.

 Шефката на ОУ „Пенчо Славейков”  се зарече да се яви нотариалната кантора, а след това да вземе заповедта за уволнението си от РУО. Но бе категорична, че ще обжалва освобождаването си. Тя твърди, че е повишила заплатите на учителите, макар и по-късно, когато на училището са били преведени допълнителни средства за работа с деца от уязвими групи. Отрича обвиненията за начина, по който е управлявала парите, включително да е раздала средства за закуски под формата на бонуси. По отношение на жалбите за лош психоклимат тя е категорична, че от училището си тръгват преподаватели, които удрят и тормозят деца. За кои 80 деца не са подадени данни по механизма за обхват, попита директорката. И посочи, че през 2017 г. са обходени 1700 адреса, като в клас са върнати 32 хлапета, а през миналата година са посетени 800 домове и са обхванати 22 деца. 90% от тези в списъците за необхванатите били в чужбина.

 По думите на Делинова освобождението е резултат от личен конфликт. Според нея е нарочена, след като дала обяснения по разследване на Икономическа полиция. То тръгна по сигнал за обръч от фирми,  които предлагат и извършват обучения на педагози, и за които се твърди, че са свързани с Иванка Киркова.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ