+ Предложи новина
11.07.2017

Уволнената от СМГ учителка се надява да не се стигне до съд

Уволнената от СМГ учителка се надява да не се стигне до съд

 Уволнение на учител от Софийската математическа гимназия (СМГ) предизвика протест на родители и ученици пред училището вчера следобед, когато отстранената Петя Тодорова получи заповедта за уволнение. Тя е дългогодишен преподавател по математика и класен ръководител на X "A" клас. Именно затова родителите искат решението на директора на математическата гимназия Антони Стоянов да бъде преразгледано, като те внасят и подписка, подкрепена и от други учители, в защита на Тодорова до съответните институции. По-рано днес пред самият Стоянов посочи, че учителката е уволнена заради умишлено ощетяване на интересите на децата от СМГ и уронване на престижа на гимназията.

 Казусът стартира, когато Тодорова е била назначена като част от комисия на състезанието "Европейско кенгуру". Това се случи, след като организаторите на състезанието – Сдружение „Европейско кенгуру” и Съюзът на българските математици, се разделиха. Функцията на комисията е да класира ученици в национален кръг, а залозите са големи – стипендии.

 По думите на директора Тодорова се е подписала под списък с класираните деца, където фигурират само ученици от частната математическа гимназия. "Ощетени са 130 деца от СМГ, като нито едно от тях не намира място в класирането", обясни директорът. "Двама от членовете на комисията са представители на частни учебни заведения", допълни още Стоянов. По думите му по този начин Петя Тодорова съзнателно ощетява едни от най-силните ученици в България и заявява, че кариерата й в комисията и интересите й в частната гимназия са по-важни от СМГ.

 Родителите, излезли на протест обаче, са категорични - двама ученици от класа на Тодорова в СМГ са били финалисти е националния кръг на това състезание. Според тях тя е прекрасен човек и преподавател с големи качества, който помага на децата да печелят големи състезания. "Те не бива да стават заложници на такива казуси и да бъдат лишени от добър учител", заявиха протестиращите. В заповедта за уволнение Тодорова пише, че учителката умишлено не е включила ученици от СМГ в списъка за участие в състезанието, въпреки че те отговарят на условията за класиране. "Служителят е длъжен да защитава интересите на учениците на гимназията, независимо в какво качество участва във форми на състезания извън училището", пише още в документа. Според него нарушението е умишлено, тъй като Тодорова съзнателно не включва децата, въпреки че е запозната с резултатите им. 

 Самата учителка категорично отхвърля твърденията. На днешния протест тя заяви, че никога не е деляла децата на "наши и ваши". "Винаги съм защитавала учениците на СМГ, и то не само тези, на които преподавам и мисля, че този протест и хората тук са доказателство", категорична беше тя, като уточни, че само 5 дни след въпросния протокол е подписала друг, в който учениците от СМГ са били включени. На въпрос дали зад уволнението може да е заради личен конфликт, учителката заяви: "Не ми се ще да вярвам, всички имаме различия в характерите. Нашата професия включва непрекъснат диалог". Относно разделението в съсловието на математиците Тодорова каза, че конфилт има, но тя винаги се е стремяла да запази неутралитет. "Аз съм първо учител, после математик, после всичко останало". Тя беше категорична, че ще защити правата си и няма да остави нещата така. На въпрос дали ще съди директора, Тодорова заяви, че се надява на по-благоприятно развитие и разумът да надделее". "Ставате една сутрин, отивате на работа и ви казват, че сте уволнена. И какво? Спирате дотук? Аз не се чувствам виновна", допълни още тя.

 Уволнението на Тодорова не бе единственият повод за протест. Директорът Стоянов не е продължил договора на младия учител по български език Божидар Георгиев.

 В отговор на протеста на сайта на училището беше публикувана и позицията на Антони Стоянов. Ето какво се казва в нея:

"Фактите за назначенията и „уволненията“ в СМГ са следните: На 17 от назначените през септември 2016 г. служители в СМГ срочните трудови договори са продължени в безсрочни.  Срокът на трудовите правоотношения е изтекъл за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат (четирима, от които работят при друг работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен договор.

 Един учител подаде заявление за пенсиониране. На друг учител, назначен по заместване, договорът не беше подновен заради връщането на титуляра. Един учител е дисциплинарно уволнен със съответните мотиви, които са посочени в заповедта за уволнението. Молбата ми към всички е да проявят уважение към истината и да не разпространяват слухове за СМГ, дочути от недостоверни източници."

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ