+ Предложи новина
01.02.2018

Увеличение на учителските заплати? Не по-рано от есента!

Увеличение на учителските заплати? Не по-рано от есента!

 Поели сме ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати при един евентуален четиригодишен мандат. Има допълнително средства за увеличения, но те са само за някои общини. Предоставихме допълнителни средства за училища и детски градини в малки населени места и отдалечени региони, припомни министърът. Той поясни, че за ново увеличение на учителските заплати можем да говорим най-рано през есента. Най-голямото ни предизвикателство е да обезпечим системата с педагогически специалисти и да мотивираме млади хора да се включат в учителската професия, смята Красимир Вълчев.

 В момента се определя приемът на общинско и областно ниво. Нашата политика е постепенно увеличаване на приема за профилираните паралелки, които издават дипломи за придобита професионална квалификация. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на БНТ. Ние трябва да накараме родителите и децата да се насочат към професионалното образование. От гледна точка на пазара на труда, позициите, които изискват професионално и технологично образование, са с по-високо заплащане, отбеляза министърът.

 Критично важно е за икономиката е да увеличим приема на паралелки за придобиване на професия. Разбира се, че ще има локални конфликти, но често спорът е за една паралелка. Ще има драматичен недостиг в реалния сектор. Това поставя пред нас задължително да преструктурираме приема, поясни още Красимир Вълчев. Имаме редица градове, в които недостигът ще бъде много голям. Министърът даде пример с Пловдив, където, по думите му, само за да се поддържа технологичната зона на града, са необходими годишно около 3000 души. Ще финансираме допълнително професионалните гимназии за различните професии. Предоставяме и допълнителни стипендии за прием също така в професионалните училища, каза Вълчев. Има градове, в които няма намаление на броя на учениците, дори има увеличение, уточни образователният министър.

 По отношение на учебната програма за 10 клас министърът смята, че спорът се появил може би защото комунистическият период все още ни разделя, използва се политически. В учебникът по история има само факти. Белезите на режима не могат да бъдат игнорирани, поясни министър Вълчев. Това, че програмата е балансирана, го казаха и авторитетни представители на научната общност. По отношение на всички програми Красимир Вълчев отбеляза, че има притеснения, че материалът е много. Но това зависило и от учителя, който трябвало да намери баланса.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ