+ Предложи новина
27.04.2021

Увеличават се учениците в професионалното образование, преобладават жените

 Професионалното образование и обучение през учебната 2020/2021 година се осъществява в 21 училища по изкуствата, 25 спортни училища, 353 професионални гимназии и 19 професионални колежа с прием след средно образование, съобщи Националният статистически институт. Общият брой на учащите в тях е 138.7 хиляди. В професионалното образование преобладават момчетата, които са 60.3 на сто от общия брой на учениците в тази образователна степен. През 2020 г. средно образование в училищата по изкуствата, спортните училища и професионалните гимназии с диплома са завършили 19.6 хил. души. По степен на професионална квалификация по съответните програми е придобита класацията е: първа степен професионална квалификация в професионалните паралелки - 390 ученици; втора и трета степен професионална квалификация - съответно 2.3 и 11.9 хил. ученици; четвърта степен професионална квалификация в професионалните колежи с прием след завършено средно образование - 581 ученици.

 При завършилите програми за придобиване на трета степен професионална квалификация най-висок е относителният дял на учениците, изучавали специалности в областите "Технически науки и технически професии" - 27 на сто, следван от този на учениците в "Стопански науки и администрация" - 21.5 на сто. При завършилите програми за придобиване на четвърта степен професионална квалификация водеща е областта "Сигурност и безопасност" - 76.2 на сто, следвана от "Стопански науки и администрация" - 11.1 на сто. През учебната 2020/2021 година 855 ученици се обучават в 23 частни професионални гимназии и частни професионални колежа с прием след средно образование, или 0.6 на сто от всички ученици в професионалното образование.

 През настоящата учебна година учителите (вкл. директорите и заместник-директорите с преподавателска заетост) в професионалното образование са общо 11.9 хил., като 94.9 на сто от тях са с придобити образователно-квалификационни степени "бакалавър" или "магистър".

 В програми за професионално обучение срещу заплащане за придобиване на степен на професионална квалификация в центрове за професионално обучение, професионални гимназии и професионални колежи през 2020 г. са били записани 10.2 хил. души на възраст 16 и повече години. По степени на професионална квалификация разпределението им е следното: първа степен - 3.9 хил., втора степен - 2.7 хил., трета степен - 3.6 хил., и четвърта степен - 86 души.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Научи Английски
Как да науча Английски бързо
Курс по Електротехника
Школи по Народни танци София Младост
Курсове по Френски София
Уроци по Български език за 7 клас
Частни уроци по Френски
Уроци по Руски София
Тренировки по Футбол за деца в София
Уроци по Испански София
Лесен Английски
Клуб по Спортни танци
Урок по Пиано
Матури по БЕЛ
Руски за начинаещи
Курсове Английски език Бургас
Летни уроци по Английски
Подготовка за матура по БЕЛ
Уроци по Руски език Варна
Частни уроци по Немски Варна
Курсове по Масажи
Хип Хоп танци уроци Варна
Курсове за Маникюр Бургас
Частни уроци по Английски Младост
Индивидуални уроци по Испански цени
Школи по Народни танци София Люлин
Курсове Италиански език
Частни детски градини Лагера
Хип Хоп танци за деца
Пилатес София Младост
Професионални курсове Пловдив
Народни танци Младост
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ