+ Предложи новина
25.10.2018

Увеличават с 8 млн. парите за закуски в училище

Увеличават с 8 млн. парите за закуски в училище

 Повече пари за закуски и занимания по интереси на учениците са заложени в бюджета за просвета догодина. Средното образование ще получи общо 4.2 млрд. лв., което е с 450 млн. лв. повече от 2017 г. Голямата част от тази сума - 330 млн. лв., са за увеличение с 20% на учителските заплати от 1 януари 2019 г.

 Бюджетът за закуски, който от години е твърде нисък, ще бъде увеличен с 8 млн. и така ще достигне 33 млн. лв. Така вместо по 50 ст. през 2019 г. за закуска на децата в началния етап ще има по над 60 ст. Целта на мярката е подобряване на качеството на предоставяните закуски, които ще бъдат два вида - подкрепяща и основна. "Някои деца, особено в столицата, сутрин са закусили и не искат например филия, а само подкрепяща закуска, за разлика от други с по-нисък социален статус, които ще предпочетат основната закуска", коментира пред "Сега" просветният министър Красимир Вълчев. Предстоят и промени в нормативната уредба, според които закуските вече трябва да отговарят на наредбите на здравното министерство за качествена храна. Не е ясно обаче дали всички тези промени ще дадат резултат - сега родители редовно се оплакват, че закуските са под всякаква критика и много далеч от здравословното. Обикновено става дума за най-евтини кифли, сладкиши, филии с оскъдна "гарнитура".

 8 млн. лв. повече, или общо 30 млн. лв., са планирани за допълнителна работа с деца от уязвимите групи. През 2018 г. над 900 училища и около 400 детски градини получиха средства по тази линия, предназначени за бонуси за учителите, медиатори и др. За 2019 г. се предвижда в този механизъм да бъдат включени всички ученици, а не само тези до 7-и клас.

 За професионалното образование са планирани 9.8 млн. лв. повече - те са за въвеждане на допълващ стандарт в размер на 2% от основния стандарт за ученик в гимназиален етап на обучение. Целта е да се постигне по-справедливо разпределение на средствата по новия модел на финансиране, тъй като за обучението на учениците в гимназиалния етап поради по-разширения учебен план се извършват допълнителни разходи, обясни министър Вълчев. 1.6 млн. лв. повече са планирани за стипендии на учениците от професионалните училища, обучаващи се в дуална форма, в защитени специалности и такива с очакван недостиг от специалисти.

 За транспорт на учениците, включително за поддръжка на училищните автобуси, са предвидени 43.2 млн. лв., или с 4.3 млн. лв. повече от 2017 г., тъй като в последните години броят на пътуващите ученици расте - за 2017/2018 г. те са били 88 282. С 25.1 млн. лв. ще бъдат финансирани пък заниманията по интереси на около 700 хил. ученици, за които до 2018 г. използвахме европейски пари. 40% от въпросните дейности ще са в областта на СТЕМ - математика, информатика, природни науки и технологии.

Минималното възнаграждение за педагозите ще се повиши от 760 на 920 лв. От думите на просветния министър Красимир Вълчев се разбра, че не всеки ще получи точно 20% скок, някъде заплатите ще нараснат с по-малък процент. 39 млн. лв. са планирани за 10% увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в училищата.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Английски език Бургас
Немски център Варна
Online Английски
Курсове Английски София
Пилатес в Пловдив
Уеб Дизайн уроци за начинаещи
Учител по Немски
Курсове по Руски език Варна
Курсове по Гръцки език Пловдив
Клуб Народни танци Витоша
Частна детска ясла София Изток
Курс по Немски София
Народни танци за деца
Английски нива
Начално ниво на Английски език
Руски език за начинаещи София
Уроци по Плуване Пловдив
Уроци по Салса за начинаещи
Испански език за начинаещи
Психология курс
Курсове за Фризьор цени
Индивидуални тренировки по Йога
Частни детски градини Дружба
Народни танци в Пловдив Кючук Париж
Частни детски градини Хаджи Димитър
Модерен Балет деца София
Фризьорски курсове Пловдив
Обучение Италиански език
Частни уроци по Английски за деца
Упражнения Йога за начинаещи
Школа по танци Варна
Упражнения по Френски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ