+ Предложи новина
20.09.2019

Увеличава се броят на учащите от семейства с ниско образование

Увеличава се броят на учащите от семейства с ниско образование

 Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват в първи клас, са с майчин език, който е различен от българския. За първи път се е увеличил и броят на учащите от семейства с по-ниско образование. Тези тревожни данни цитира пред Нова тв просветният министър Красимир Вълчев в началото на новата учебна 2019/20 г., която той откри в Първа английска гимназия и Националната природо-математическа гимназия. Коментарът му бе по повод недоволството на група родители и учители, планиращи протест в 16 ч. вчера, според които педагозите трябва да планират уроци, а не да ходят по домовете и да издирват отпаднали ученици. Министър Вълчев призна, че основната работа на преподавателите е да обучават и възпитават, но няма кой друг освен тях да се заеме с това предизвикателство.

 По думите му за първи път учениците от семейства с по-ниско образование са повече от другите, при положение че досега общото образователно ниво на родителите се е повишавало. "Необходими са черезвичайни усилия, изтървали сме няколко поколения заради това поведение. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите”, коментира Вълчев, според когото са нужни постоянни и съвместни усилия от всички - учители, социални работници, полицаи, кметове и т.н. Министърът посочи, че интегрирането на деца от проблемни групи в образователната система е сред основните предизвикателства пред министерството. "Това е много трудна задача. Факт е, че последните десетилетия имаме производство в неграмотността и трябва да положим много повече усилия, за да пресечем това", коментира той и пред БНР. Другата задача пред системата е да се подобри функционалната грамотност на учениците и въобще образователните им резултати, да се променят методите на преподаване в час и да се реализират ефективно започналите политики с новия училищен закон.

 "Променихме учебните програми, но това далеч не е достатъчно. Цялостната промяна ще се почувства, когато учителите се чувстват по-свободни, насърчим ги да бъдат по-креативни и в по-голяма степен да мотивират интереса за учене на децата", допълни той. Учебната година започна празнично за близо 2400 училища, в които ще учат над 700 хиляди ученици, от които близо 60 хиляди първолаци. "Днес е денят с най-много вяра в бъдещето. Вярваме, че чрез образованието можем да живеем по-добре. За това най-много разчитаме на българското училище и учители", обърна се министърът към преподавателите. Той призова родителите да подкрепят децата си и да ги учат да уважават своите учители.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски транскрипция
Матура Български
Фитнес клубове в София
Уроци по Английски език Надежда
Бокс Варна
Изучаване на Немски онлайн
Балетни школи в Стара Загора
Курс по Гръцки език
Подготовка матура по БЕЛ
Френски онлайн
Частни уроци по Български
Изучаване на Италиански език
Английски Онлайн уроци
Латино танци за начинаещи Варна
Частни уроци по Английски език Бургас
Пилатес Бургас Изгрев
Пилатес упражнения с топка
Частни уроци по висша Математика Варна
История на бмв
Курс курсове Фризьорство
Индивидуални уроци по Счетоводство
Школа по Английски език
Разговорен курс по Английски
Немски език за начинаещи
Курсове за Фризьори София
Уроци по Български
Частна детска ясла София Оборище
Урок по Математика за първи клас
Уроци по Математика София
Уроци по Немски език за начинаещи
Футбол за деца в София
Уроци по БЕЛ за 1 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ