+ Предложи новина
05.01.2016

Урок в учебника по "Човек и природа" възмути родители

Урок в учебника по

  Учебник по "Човек и природа" възмути родители заради твърдението, че въглеродният диоксид е основен замърсител на въздуха. Баща на четвъртокласничка изрази в интернет несъгласието си, че този газ е представен пред децата само с негативното му въздействие, без да е посочено, че той е неделима част от условията за живот на Земята. Други родители и учители също коментираха, че урокът за замърсяване на въздуха е прекалено опростен и създава погрешни представи. От него четвъртокласниците научават дефинициите за кислород и въглероден диоксид. Посочено е, че и двата газа са безцветни, като първият е съставна част на въздуха, а втория е основен замърсител. Кислородът е представен още като необходим за дишането с основна функция да поддържа горенето. Въглеродният диоксид пък е „необходим в малки количества на растенията“.

 В една от картинките към урока с удебелени черни букви е повторено твърдението че, CO2 е основният замърсител на въздуха. Под него е записано още, че „освен него димът от горенето на въглища, бензин и нафта замърсява въздуха с различни други газове и твърди частици“. Авторите допълват, че някои от тях са отровни и много опасни за здравето на човека. За да илюстрират твърдението, те са избрали да покажат две деца, които се давят от изгорелите газове от автомобили, камиони, заводи и самолети. Момичето и момчето от картинката дори казват, че заради замърсения въздух ги боли гърло, кашлят, кихат и очите им сълзят.

 Учителката по химия от 119 СОУ в София Марина Бозаджиева коментира, че в даденото определение за въглеродния диоксид липсва пояснение за количеството му. "Авторите вероятно са имали рпедвид въглеродните емисии, които се изрхвърлят в резултат от човешката дейност. В големи количества въглеродния диоксид може да виновник за киселинните валежи. Но, от друга страна, в дадено количество той е необходим за фотосинтезата. Липсва пояснението за количествата, които водят до замърсяване. Колкото повече се опростяват тези определения в учебниците на малките деца, толкова по-неточни са те" добавя тя.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Обучение по Немски
Модерен Балет школи
Web design курсове
Индийски танци София
Уроци по Информатика София
Курс Немски София
История и цивилизация за 8 клас
Курсове за Фризьор Благоевград
Частна детска градина София Редута
Как да научим Английски бързо
Диалози на Английски език
Индивидуални уроци по Латино танци
Източни танци
Уроци по Народни танци София цени
Курс по Дизайн
Курс по Графичен Дизайн
Уроци по Математика Овча Купел
Частна детска градина София Гоце Делчев
Балет деца маша илиева
Спортни танци Габрово
Частна детска градина София Драгалевци
Онлайн Френски език
Английски език граматика
Уроци по Математика Надежда
Тестове по Немски за начинаещи
Предлага курсове за Фризьори
Икономическа География на България
Урок по Френски
Спорт за деца Варна
Латиноамерикански танци
Онлайн уроци по Френски език
Модерен Балет мнения
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ