Регистрирай се
+ Предложи новина
11.07.2019

Университетски преподаватели предлагат учители да пишат учебниците по история

Университетски преподаватели предлагат учители да пишат учебниците по история

 Дебатът за съдържанието на учебниците по история доведе до две екзотични на пръв поглед идеи. Университетският преподавател проф. Нина Дюлгерова и Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН поискаха учители да пишат учебниците. Отделно от това Поппетров, който е в колектива на една от спорните бумаги в 10-и клас, предложи авторите да не получават хонорар.

 Като аргумент в полза на първата идея бе изтъкнато, че университетските преподаватели ползват сложен и неразбираем език. В Германия учебниците се пишели именно от учители, а методист осъществявал връзката им с вузовете. Отделно от това оценяващите комисии у нас били съставени от асистенти на професорите, които творят съдържанието. Авторският труд пък вместо да бъде възмездяван парично, можел да бъде оценен чрез вписване в научната атестация.

 Дюлгерова и Поппетров застъпиха мнението, че на авторите не бива да се оказва политически натиск. Обявиха се срещу крайните позиции, включително крайния антикомунизъм. По всичките тези теми бил нужен широк дебат сред учените и обществото, а не да се откриват грешки постфактум.

Източник: www.segabg.com

Отзиви за УЧИТЕЛИ БГ reviews


Над 150 000 родители и обучаеми
търсят уроци и курсове в УЧИТЕЛИ БГ
  • Бърза и лесна регистрация
  • Създавате професионален профил
  • Рекламираме Вашите уроци и курсове
Регистрирайте се сега и
намерете подходящи ученици!Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ