+ Предложи новина
02.04.2020

Университети започват да провеждат онлайн изпити за кандидат-студенти

 Университети в България започват да провеждат онлайн изпитите за кандидат-студенти, за да успеят да направят навреме сесията си. До това решение са стигнали някои от водещите висши учебни заведения в страната, след като заради извънредното положение се наложи да отменят предварителните изпити. Първи с онлайн тестовете за кандидат-студентите бе Техническият университет в София. В събота 530 дванадесетокласници от цялата страна решаваха 4 часа задачи пред компютъра, за да кандидатстват в ТУ, а квестори ги следяха с видео разговори в скайп.

 “Изпитът мина учудващо добре”, прави равносметка доц. Георги Ангелов, който е от основните организатори. За да се следи за преписване, университетът осигурил 160 квестори, като всеки следи по 4-ма души. Изпитът започнал в 9 часа, но 20 мин по-рано студентите се срещнали със своя квестор по скайп. Там му показали личната си карта, като закриват с пръст или лепенка всичко без имената и снимката си, дават съгласие, че ще бъдат записвани, и получават достъп до системата с въпросите

 “Може да ги задължиш по всяко време да си завъртят камерата и да покажат, че няма някой друг в стаята”, разказа един от квесторите, Марио Семков. На зрелостниците им е било забранено да докосват клавиатурата, за да не си чатят или търсят подсказки в интернет. Верните отговори отбелязвали с мишката, а всяка задача се решавала на хартия. Тестът е разделен на 2 модула по 2 часа, като между тях има 15 мин почивка. Двама са били отстранени от изпита заради съмнения, че някой друг в стаята им подшушва отговорите.

“Седмица по-рано направихме един пробен изпит с 30 кандидат-студенти, само за да тестваме как работи системата и организацията”, разказва доц. Ангелов за бързата подготовка и добавя, че най-хубавото на онлайн изпита е, че резултатите излизат веднага и за преподавателите отпада тежката работа да проверяват тестове с дни. От Софийския университет вече проявяват интерес към технологията.

 Изцяло онлайн кандидатстване, включително и с консултации кои са подходящите специалности въвеждат и в Нов български университет. Тук обаче тестът се провежда не в публични услуги като скайп, а на специалната платформа на висшето учебно заведение https://cstudent.nbu.bg. В нея кандидатите за студенти се регистрират, заплащат таксите, изпитват ги и могат да проверят рзултатите си, разказаха от Нов български университет. Частният ВУЗ е въвел и платформата “Мудъл” за обучение на студентите си във виртуални класни стаи по време на извънредното положение.

 Лесотехническият университет също ще провежда онлайн изпити, като тази седмица ще бъде тествана онлайн системата за това, разказа ректорът проф. Иван Илиев. По традиция предварителният изпит на лесотехническия се провежда в края на април, така че има достатъчно време софтуерът да бъде подготвен. Като от Лесотехническия университет са сигурни, че това препитване на кандидатите за студенти ще бъде проведено онлайн. УНСС също разработва варианти за дистанционно изпитване на кандидатите за студенти през тази пролет.

 Във Варненския свободен университет пък от десетилетие използват видео разговори за приемните си изпити. През годините от възможността са се възползвали зрелостници извън България или от отдалечени от Варна градове, но досега такова препитване е правено само за някои специалности.

 “Такъв изпит е събеседването за специалност “Моден дизайн” например. Правили сме и писмени онлайн изпити, но за разлика от Техническия университет не сме давали само една дата, на която се явяват стотици, а няколко поредни, за да са на по-малки групи кандидат-студентите”, разказа пред ръководителят на кандидатстудентските изпити на ВСУ Николай Драгоев. Тази събота са първите приемни изпити за тази година в този университет, а вузът за първи път ще използва платформата за конферентни разговори на гугъл - GSuite. Тя позволява на квесторите да следят и екрана на компютъра на всеки кандидат-студент. От университета дори работят по това зрелостниците да могат да правят изпитите през смартфона си.

 Всъщност засега единственият ВУЗ, който все още не обмисля възможността да направи онлайн кандидатстудентската си сесия е Минно-геоложкият, обясни ректорът проф. Ивайло Копрев. Според него трябвало да се изчака положителна развръзка на извънредното положение заради опасността от коронавируса и тогава да се мисли за изпити. Засега студенти в МГУ се обучават дистанционно в онлайн платформите и със сигурност ще завършат успешно годината, обясни проф. Копрев.

Изтончник: www.24chasa.bg

Оценка 4.9 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ