+ Предложи новина
12.03.2020

Удължиха грипната ваканция в шест области на страната

 Грипната ваканция на учениците в София е удължени до края на седмицата по решение на столичното РЗИ. Националната грипна епидемия приключва утре, но класните стаи в още шест области остават празни. Учениците в Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Силистра няма да учат, заради големият брой заболели от грип тип Б. До второ нареждане в принудителна ваканция остават и Плевенска и Габровска област, където бяха регистрирани първите заболели от корона вирус.

 За да не изостават с учебния материал, от образователният инспекторат в столицата са изпратили препоръки за действие до училищата. Те съветват директорите да поддържат постоянен контакт с учениците, за да не се допуска спад в техните знания, да използват новите технологии като електронно четими учебници, виртуална класна стая, платформи за споделяне на образователно съдържание, както и да внедрят иновативни подходи за преподаване на учебно съдържание в условията на дистанционно обучение.

 Всяко училище трябва да изготви свой и план за преструктуриране на учебното съдържание, за да осигури възможност за преподаване и усвояване до края на учебната година, обясни шефката на инспектората Ваня Кастрева.

 19 Средно училище „Елин Пелин” сред столичните школа в облак, които вече използва дистанционното обучение. „Облачната платформа ни дава възможност да достига информация до всички ученици”, обясни директорката на училището Клара Арабаджиева. Педагозите пък качват тестове и допълнителни материали за подготовка, за да се избегнат пропуските в учебното съдържание. Учениците научават как са се справили отново онлайн. „Всички допълни материали се проверяват отново в дигитална среда. Освен чрез облака, обратната връзка от учениците може да бъде осъществявана и чрез електронни дневник, защото имаме имейли на всяко едно от училища.”, допълни Арабаджиева. Директорката сподели, че от 19 СУ имат и готовност всеки един от учителите да направи видеоуроци, с които да компенсират част от учебното съдържание и да уплътнят времето на учениците „Видеоуроците ще са в помощ на децата. Това е особено важно за учениците, които ще се явят на национално външно оценяване и матурата. Те не трябва да губят от времето си, а да го използват активно за подготовка за успешно представяне на изпитите”, смята тя. Видеоуроците  ще бъдат изпратени по имейлите на децата.

 Просветният министър посочи, че материалът, който не е взет от учениците, няма да влиза в изпитите тази година. Арабаджиева обаче смята, че това ще се наложи.

 Не мисля, че ще има проблем. Учебният материал е достатъчно добре разпределен и колегите имат нужната подготовка, за да го преструктурират, така че децата да се справят, каза тя.

 Директорът на 19-то СУ обясни, че половината от пропуснатите по време на ваканцията дни са за упражнение, затова по предметите, които се изучават по 2 пъти в седмицата, трябва да се наваксат само 1-2 урока. „Притеснение може да има единствено по български и математика, които се изучават почти всеки ден, но не смятат, че ще има проблем и при тях. По всички предмети ще се навакса учебният материал”, заяви Арабаджиева. Родителите също нямали притеснения как ще наваксат пропуснатото децата им, а по-скоро за тяхното здраве. „Здравето на децата трябва да е на първо място, всичко останало е поправимо”, допълни директорката. В школото добрата хигиена се поддържа с 10-кратно почистват се всички предмети, до които децата мат достъп, поръчани са и антибактериални почистващи препарати.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Испански език София
Танцови школи Варна
Уроци по Пиано Бургас
Испански танци
Интензивни курсове по Немски език
Брейк танци уроци
Йога курс
Футболни тренировки за деца
Курс Италиански Варна
Индивидуално обучение по Английски език Бургас
Частна детска градина София Манастирски ливади
Уроци по Салса Бургас
Уроци по Народни танци за начинаещи
Математика обучение
Уроци по Музика за 8 клас
Курсове Финанси
Курсове за Маникюр София
Уроци по Рисуване Бургас
Китари за деца
Частни детски градини Банкя
Уроци по Математика за 1 клас
Графичен Дизайн работа
Английски език в Англия
Частна детска градина София Манастирски ливади
Танцови школи София
Зумба танци в Сливен
Индивидуални уроци по Латино танци София
Диктовки по Английски
Италиански език Пловдив
Уроци Графичен Дизайн
Тестове Математика
Частна детска градина София Дружба 2
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ