+ Предложи новина
21.12.2020

Удължаването на учебната година няма да навакса пропуските, смятат 50% от учителите

 Удължаването на учебната година няма да компенсира пропуските, които са натрупани по време на обучението в електронна среда. В това са убедени 68,3% от учителите, показва анкета на един от синдикатите с позиции в образованието. Допитването е направено по актуални за системата въпроси, като в него участват 1584 преподаватели и школски директори.

 От тях 73,7 на сто считат, че в периода онлайн е по-добре да преподават, вместо да се размества графикът и в това време учениците да имат занимания по интереси и проектни дейности, а активното учене да се отложи за по-късно и през удължената учебна година за 1.-6. клас през месец юни. Само 11,6 на сто от анкетираните са заявили, че  в момента провеждат дейности по интереси и упражнения. Други 14,8 от интервюираните пък изобщо не работят - поради отпуск или болест.

 Сондажът проверява и дали преподавателите смятат, че образователната система може да започне редовен учебен процес след коледната ваканция, като се следва диференциран подход. Под това се има предвид онлайн да учат училища и класове, в които има натрупване на случаи на заболели и карантинирани, а където няма, занятията да са присъствени. По този въпрос позициите са почти 50:50. Все пак лек превес взимат скептиците – 54,2% смятат, че диференцираният подход не е удачната формула, а за 45,8 на сто това е най-логичният подход.

 Изследването снема нагласите и по отношение на ваксинирането срещу коронавирус, като резултатите се доближават до тези, които вече установи анкетата на РЗИ в Пловдивска област – само 14,5% от заетите в образователната система биха си сложили ваксината. Категоричен отказ заявяват 44,1%. Голям е делът на колебаещите се – 41,5 на сто.

 На въпрос доколко са информирани за ваксините 46,1% отговарят, че имат частична информация. 37,1 на сто казват, че засега „нямат никаква смислена информация“. Само 16,8% се чувстват подробно запознати. На преподавателите е зададен и въпрос дали считат, че за тях предварителните изследвания преди поставянето на ваксината ще са безплатни.  Според 55,7% е логично да бъде така. Други 44,3% обаче са сигурни, че няма да бъде дадена такава възможност за гилдията.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Как да науча Английски лесно
Курсове за Маникюр Пловдив
Йога Стара Загора
Уроци по Български език Пловдив
Курс по Английски език София
Частна детска ясла София Мусагеница
Онлайн уроци по Английски език
Френски език начинаещи
Курс по Английски София
Научи Английски език
Шофьорски курсове
Уроци по Английски език Бургас
Уроци по Математика София Младост
Ноти за Пиано за начинаещи
Как да научим Английски бързо
Урок по Салса
Математика за 12 клас
Индивидуално обучение по Френски
Руска школа по Пиано
Курс по Норвежки
Английски транскрипция
Клипове уроци по уличен
Уроци по Салса София
Курс по Счетоводство София
Онлайн уроци по Немски език
Частни уроци по Немски Младост
Кик Бокс София Младост
Уроци по Салса онлайн за начинаещи
Уроци по Химия
Школа Балет тодес
Частни уроци по Български език Стара Загора
Частен учител по Немски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ