+ Предложи новина
09.10.2020

Учителската заплата у нас е с най-висок ръст в ЕС за последните четири години

 Наистина можем да говорим много за кусурите и негативните страни на българската образователна система, но не трябва да отричаме и положителните неща, когато те са налице. Със сигурност много от вас ще погледнат заглавието и статията с насмешка. По всеобщо мнение трудът на учителите у нас все още е ниско заплатен, професията не е достатъчно престижна и уважавана, условията на работа не са перфектни и самото ни отношение като общество и най-вече на родителите е в повечето случаи пренебрежително. В резултат на това се очаква да има огромен недостиг на преподаватели в близките години. Нека видим и другата страна на монетата. Със сигурност едно от нещата, които биха направили професията по-привлекателна е нейното възнаграждение. Според доклад на Eurydice Network, звено към Европейската комисия, България, заедно с Чехия, Естония, Румъния, Унгария, Словакия, Латвия и Литва са страните, в които учителската заплата се е повишила най-много през последните четири години в ЕС.

 Ето какво показват данните - България е една от страните с най-голям ръст на учителските заплати в процентно отношение. Сравнението е за 2018/2019 спрямо 2014/2015, като страната ни отчита ръст с 51%. Това е описано в шеста точка на доклада, страница 22 (за да ви спестим търсенето). На второ място се нарежда Чехия с 50% ръст на заплатите за същия период, Латвия - 62%, Литва - 64% и Естония - с 27%.

 Съседите от Румъния са в съвсем друга орбита с ръст от над 160% на заплатите за различните категории учители. Важно е да знаете, че инфлацията е взета предвид като фактор при изчисляването на данните за ръста на учителските доходи. Надяваме се тази тенденция в България да продължи и тепърва да се подобрява, а учителската професия да върне своя блясък и тепърва да стане една от най-престижните и предпочитаните за младите хора. Защото без образование, определено няма бъдеще.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Английски онлайн за начинаещи
Руска школа по Пиано
Уроци по Немски език София Младост
Урок по Народни танци
Уроци по Руски език
Индивидуално обучение по Фотография
Курсове по Немски в Германия
Уроци по Български език за 3 клас
Курсове по Холандски
Английска граматика онлайн
Езиков център Варна
Латино танци Велико Търново
Обучение ит специалист
Уроци Латино танци
Народни танци в Люлин
Пилатес за гърба
Курс по Италиански онлайн
Английски език в Англия
Уроци по История за 8 клас
Занималня София център
Курсове за Маникюр и Педикюр
Латино начинаещи и напреднали
Уроци по Гръцки София
Уроци по Арабски език Пловдив
Индийски танци София
Частна детска градина София Дружба
Курс по Готварство
Индивидуални тренировки по Бокс Варна
Уроци по Музика за 3 клас
Курсове по Математика Бургас
Английски за начинаещи деца
Курс Руски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ