+ Предложи новина
27.11.2019

Учителка създаде изпитен тест за петокласници, подобен на играта „Стани богат”

Учителка създаде изпитен тест за петокласници, подобен на играта „Стани богат”

 Ученици от Пловдив тестваха правописа си в забавна игра, без дори да усетят, че ги изпитват. Създаде я учителката по български език и литература Милена Симеонова от СУ „Св. св. Кирил и Методий”. „Много ми се иска да не възприемат теста като мъчение, а да им е забавно”, казва тя. За да постигне това, преподавателката  използвала приложение за създаване на игри и облачните технологии, които училището прилага в клас. Тестът-надпревара съдържа само един въпрос: Коя е вярно написаната дума? И 30 варианта на двойки думи, измежду които учениците трябва да посочат вярната. Заложени капаните на употребата на двойно Н, членуването на съществителни, употреба на О и У, представки, звучни и беззвучни съгласни.

 Всеки ученик сърфира из теста с личен мобилен телефон или устройство от училище. Забавният елемент е вмъкнат чрез аналогията с игри от типа на „Стани богат”. Предварително е зададено време, с което учениците разполагат, за да дадат отговор, като за всеки въпрос според сложността то е 10, 20 или 30 секунди. Според това как се справя ученикът  тестът-игра генерира подканващи съобщения, например: „Не губи кураж!” или „Хайде, по-бързо!” . В реално време на интерактивната дъска се вижда кой как напредва, което още нагорещява емоциите и пали спортния хъс.

 „Децата реагират много добре. Става шумно, но пък се забавляват, без да усетят, че учат”, обобщава  Милена Симеонова. На финала тестът излъчва победителите с най-добрите резултати. Тази година сред седмокласниците първенец е Златиляна Генова от 7. Б, следвана от съученичката си Пламена Вангелова и Александър Зафиров от 7. А клас. Преподавателката прилага подхода си и в часовете с петокласниците.

 Необичайното състезание и изпитване е в месеца на народните будители, в който в СУ „Св. св. Кирил и Методий” продължава разговорът колко е важно да си грамотен, а и модерно. Инициативата „Аз пиша правилно” е традиция в школото и се провежда за учениците от прогимназиален етап като тест под формата на игра. Този път не само, че никой не се оплакал от изпитването, а на награждаването на победителите постъпил въпрос: „Кога пак ще имаме такъв тест?”.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ