+ Предложи новина
22.03.2016

Учителите трябва да съобщават предварително по какви критерии ще оценяват

Учителите трябва да съобщават предварително по какви критерии ще оценяват

  Учителите трябва да съобщават предварително по какви критерии ще поставят оценките. Това е записано в програмите по история за шести клас, където е заложена твърде разнообразна система за оценяване на децата. Вече едва 50% от оценката по този предмет ще се формира от изпитвания. 25 на сто в нея ще идват от контролни работи, а останалите 25 от изпълнение на проекти, работа в групи и други участия на учениците. Затова и преподавателите ще бъдат длъжни предварително да запознаят децата каква е системата им за оценяване. В резултат на обществената реакция спрямо думата "съжителство", включена в програмите във връзка с всекидневните битови традиции по време на турското робство, в програмата са настъпили някои изменения. Тя е станала по-балансирана, съжителството изчезва, а вместо това е предвидено децата да дават примери от всекидневния живот за традициите на християни и мюсюлмани. Там, където като ново понятие бе записана думата "толерантност", вече ще се говори и за дискриминация. Добавена е и точка "контакти и конфликти", както и изискване децата да могат да описват "процесите на ислямизация и техните резултати". Като възможност да направят междупредметна връзка с литературата тук вероятно ще бъде включена и народната песен "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", която в предишната редакция на програмите не фигурираше нито по литература, нито по история. Има и изискване децата да могат да посочват ролята на семейството и рода, както и на християнската църква, за запазването на българската националност.

 По-добре е дефинирано и това, което децата трябва да знаят за православието - те вече трябва да могат да посочват отликите му от католицизма. Освен това трябва да дават примери за основните християнски православни храмове. Като цяло в шести клас се учи не само българска история - тя се поставя в контекста на европейската, като се започва със Средновековието. Новост обаче е, че е поставен специален акцент на славянския свят, който преди това не присъстваше в програмите.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ