+ Предложи новина
30.07.2018

Учителите смятат за излишни докладите за децата в риск, изоставащите и талантливите

Учителите смятат за излишни докладите за децата в риск, изоставащите и талантливите

 Учителите са претоварени с бумащина, техните ангажименти далече не свършват с 45-минутните часове в училище (при едносменен режим). Специфичното за учителската професия е, че е на норматив. Най-голяма е годишната база на педагозите по изобразително изкуство, труд и техника, физическо възпитание и предприемачество - по 700 часа, което седмично прави 22 учебни часа. Учителите по биология, география, история, физика и химия са с 684 часа годишна база, или седмично по 21. Колегите им по чужди езици, математика и български език са с годишен норматив 648 часа, или седмично по 20.

 “По документи учителите са на 8-часов работен ден. Реално в училище може и да прекарват не повече от 5 астрономически часа, но техният работен ден не е приключил. Те мислят нови подходи за поднасяне на учебния материал, отделят време за самоподготовка, проверяват домашни работи, консултират ученици, срещат се с родители и какво ли още не”, разказва директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов. Според него дигитализира ли се проверката, няма да е необходимо да се извършва в домашни условия. Ще става много по-лесно на електронен носител със съвременни подходи, без да се губи време, само с подбрани ключови думи.

 Учителите имат работа и през ваканциите. Ангажиментите им са свързани с документацията, която трябва да се обработи, да се предадат дневниците, да се впишат лични картони. Имат работа и около записването на ученици за 1-и, 5-и и 8-и клас.

 “Трудът на учителите в рамките на учебната седмица намира своята компенсация с по-продължителния отпуск и допълнителното заплащане на всички ангажименти извън регламентираните им часове”, допълва Стаматов. Стандартният отпуск е 48 дни. Членовете на синдикални организации имат допълнително още 8, така че им стават 56. От 2 години всички проектни дейности на учителите са извън работното им време, но пък се заплащат допълнително. Ангажиментите, които имат по националните програми “Твоят час” и УСПЕХ, са в рамките на работното време. Според колективния трудов договор от 2 години насам всички ангажименти се заплащат допълнително.

 Анкета сред учители на синдиката “Образование” към “Подкрепа” преди дни показа, че реално седмичната им натовареност достига до 59 ч. Средната продължителност на учителската седмица според анкетираните е 49 часа и се е повишила с час за последните 2 години. Педагозите излязоха и с няколко предложения към министерството на образованието, така че тя да е по-ефективна. На първо място и те поставят административна и методическа дигитализация във всички възможни процеси на образователната система. Настояват още да се намали документацията на учениците със специални образователни потребности и броят на задължителните екипни срещи. Педагозите намират за безсмислени безкрайните доклади и справки, свързани с талантливите ученици, децата в риск и изоставащите.

 Според педагозите трябва да се премахне или поне да се намали обемът на задължителните доклади, които класните ръководители и учителите по различните предмети трябва да пишат в началото на учебната година, в края на всеки учебен срок, както и в края на учебната година. Според анкетираните учители трябва да се облекчат процедурите за наказание на учениците, като се премахнат всички съпътстващи протоколи, които формално доказвали процедура.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ